Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: Met zus, zwager en Helen gingen we naar Rijswijk om te genieten van een 15 gangen menu bij restaurant Niven, van Niven Kunz. Via Groupon hadden we een mooie deal, zodat het goed betaalbaar werd om bij een Michelin sterrenzaak te kunnen genieten. En wat was het een geslaagde avond, het wachten meer dan waard!

Restaurant Niven - De IngangOver Restaurant Niven

Niven Kunz kreeg op zijn 24e al een Michelinster en kookt volgens zijn 80/20 filosofie. Dat wil zeggen dat 80% bestaat uit groente en maximaal 20% vlees of vis. Koken met groente is zijn grootste passie. Dat werd in 2013 beloond toen restaurant Niven in Rijswijk door Gault Milau werd uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant van Nederland. In 2014, 2015 en 2016 verkozen 500 collega’s NIVEN opnieuw tot Beste Groenterestaurant van Nederland. Na het succes van zijn eerste boek NIVEN 80/20, verscheen dit jaar het boek “Groente”.

15 gangen proeverij Niven

We worden keurig welkom geheten, onze jassen worden aangenomen en we worden naar onze tafel gebracht. Het restaurant heeft een wat huiselijke uitstraling, met ruime tafels. Er zit veel ruimte tussen de verschillende tafels en dat vind ik zelf erg prettig. Ik houd niet zo van restaurants waar je de tafelgesprekken van anderen kunt volgen…

Zodra we aan tafel gaan en een keuze van de wijnkaart hebben gemaakt, wordt ons verteld dat we een culinaire reis door de wereld gaan maken. Er zullen 15 gerechtjes geserveerd worden, elk afkomstig uit een ander land. We beginnen natuurlijk direct al te raden welke ingrediënten gebruikt gaan worden bij de landen die we herkennen van de kaart die op tafel ligt. Onze topografische kennis wordt gelijk een beetje bijgespijkerd!

Amuses

De eerste paar amuses worden redelijk vlot achter elkaar geserveerd, allereerst ontvangen we een amuse van een krokantje van kip met kerrie gevolgd door een soort muffin van Waldorfsalade. De smaken zijn herkenbaar, maar de uitvoering is verrassend. Dit belooft wat!

Hierna zijn we aanbeland in Griekenland en krijgen we een amuse van tzatziki met komkommer en een vloeibare Griekse salade met komkommerschuim. Vooral het schuim van komkommer vond ik erg bijzonder. We zijn ondertussen al super enthousiast over de smaakbeleving van de ontvangen gerechtjes en we zijn nog maar net begonnen! Onze gevulde glazen worden nauwlettend in de gaten gehouden, zodat we niet te lang met lege glazen zitten. Het is duidelijk dat men ons graag in de watten legt…

Vanuit Griekenland belanden we bij een vlag die we niet herkennen. Het blijkt de vlag van het Westland te zijn. Het gerechtje is “steak tartare” van tomaat met bouillon. Zo verfijnd en smaakvol, echt één van de hoogtepunten, wauw!

Peru, Italië en Mexico

Vanuit het Westland vliegen we naar Peru om daarna “pizza” te eten in in Italië. Vanuit Italië vliegen we terug naar Zuid Amerika en komen we terecht in Mexico. Dit vond ik persoonlijk een wat minder hapje, maar dat kan ook aan mijn smaak liggen. We krijgen een polentakoekje met paté van eendenlever afgetopt met popcorn. Daarbij een mini maiskolfje met dressing. De bittere smaak van de lever bleef voor mij wat lang hangen, maar dat mag de pret niet drukken van de andere heerlijkheden.

Rusland, Japan en Nederland

Hierna komen we terecht in Rusland en krijgen we een oester met “Borsjtsj” (Russische bietensoep) geserveerd. Aan tafel wordt stikstof over de stenen gegoten en ontstaat er een mooi rokend effect, ja dat is toch even spektakel! Helaas is dat wat lastig te zien op de foto. Na Rusland komen we terecht in Japan en genieten we van een noedelsoep. Hierna is het de beurt aan Nederland en proeven we een luchtige boerenkoolcrème, erg Nederlands natuurlijk, maar net even anders!

China en Ierland

We gaan weer terug naar Azië en genieten van een eendenborstloempia en een bapao van Chinese kool met wakame poeder. Wat volgt is een tweedelig gerecht uit Ierland. Eerst krijgen we een soort whiskey on the rocks, maar natuurlijk geen gewoon ijsklontje. Het is een smaakbommetje van bouillon. Hierna krijgen we een soort van deconstructie van hutspot, met logischerwijs Iers rundvlees. Ook weer zo’n verfijnd gerechtje, echt inspirerend!

Desserts

Nadat we Ierland hebben verlaten is het tijd voor de desserts. Dat zijn ook weer regelrechte kunstwerkjes! Uit Puerto Rico krijgen we sabayon van Pina Colada met dragonschuim en een soort kokosmakroon. Hierna genieten we van bananenparfait en chocolade-ijs uit Ghana. We sluiten het geheel af met België en krijgen een soort chocolade ‘magnum” gevuld met vruchtenparfait en geserveerd met merengue.

Ondertussen hebben we zo’n 4,5 uur aan tafel gezeten bij Restaurant Niven en wordt het tijd om naar huis te gaan. We worden keurig in onze jassen gehuld, krijgen wat zelfgemaakt pepermunt mee en stappen daarna weer in de auto richting Zutphen. Het was best een lange zit, maar wat leuk om mee te maken!

Mocht je de kans hebben om eens bij Restaurant Niven te gaan eten, dan zou ik niet twijfelen. Ik ben best een fan van vlees, maar heb het deze avond niet echt gemist. En wat zagen alle gerechtjes er prachtig uit, echt inspirerend.

Restaurant Niven
Delftweg 58a
2289 AL Rijswijk
www.restaurantniven.nl

 

 

 

 

10 reacties

    • Oh dat had ik van te voren ook wel hoor. Maar 15 gangen is best veel en er zaten wat gerechtjes tussen die toch wel vullend waren, waardoor we niet alsnog naar de Mac hoefden 😉

    • ja, zonder Groupon zou ik niet zoveel geld betalen hoor. Dan wordt het een duur geintje, al zijn de gerechten wel echt top.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge