Ik schreef deze week al over een gewonnen prijs, maar ik had al een tijdje een andere op stapel staan: Dineren bij sterrenzaak restaurant Rijnzicht. Via Instagram won ik een compleet verzorgd 8 gangen innovatiemenu via Saus Guru The Epics. Omdat Helen officieel met zwangerschapsverlof ging hadden we deze datum geprikt om de prijs te innen. Helen besloot om voor vegetarisch te gaan, omdat ze sommige gerechten soms wat te spannend vind ivm zwangerschap ????

Mondvermaak bij Rijnzicht

We werden vriendelijk ontvangen en nadat we wat te drinken hadden gekregen, werden de eerste amuses op tafel gezet. Het menu bestaat uit een aantal rondes met amuses die ze bij Rijnzicht “mondvermaak” noemen. We begonnen met een bolletje eendenlever met een omhulsel van kers. Geserveerd met whiskey en citroen. Wauw, dit was al een veelbelovend begin! Voor Helen werd een aangepaste versie gemaakt van een kersenemulsie met citrus. De volgende ronde met amuses bestond uit uiensoep, maar dan net even anders, doordat het “deconstructed” was. Daarna kregen we een hapje van paddenstoelen omelet, die heerlijk “explodeerde” in je mond. De laatste van deze ronde was het blad van eekhoorntjesbrood. Deze manier van verwerken gebruiken ze vaker bij Rijnzicht had ik al gezien en het was een lekker krokant hapje.
Whiskey Foie Sour - Restaurant Rijnzicht Paddenstoelen omelet - Rijnzicht Blad van Eekhoorntjesbrood - Thomas Culinair
De volgende ronde kregen we een soort bonbon van zalm, meloen en kalamansi. De citrusvrucht afkomstig uit China gaf een verfijnde fris zurig accent aan het gerechtje. Hierna kreeg ik “een wandeling langs de rivier”, bestaande uit 3 verschillende gerechten van o.a. paling, snoekbaars en een tartelette. Stuk voor stuk weer heerlijke smakelijke gerechtjes. Helen kreeg hiervoor een vervangend gerechtje, wat er ook weer erg verfijnd uitzag en goed in de smaak viel.
Zalm meloen kalamansi - Restaurant Rijnzicht Paling Restaurant Rijnzicht Vegetarisch voorgerecht Helen

Een rondje uit de zee

We hadden ondertussen al wat heerlijke gerechten mogen proeven en de term “mondvermaak” is zeker niet verkeerd gekozen! Het volgende gerecht bestond uit Carabino garnaal met eendenlever, ponzu en yuzu. De manier van presenteren was mooi gedaan. Het gerechtje moest je als het ware ‘uitpakken’ door het krokante bovenop kapot te slaan met een lepel, waarna de rest zichtbaar werd. Wat volgde was weer een mooi samenspel tussen de verschillende smaken met frisse zurige tonen. Hierna kwam een door de stikstof “rokende” oester op tafel met een gerecht van mosselen met plankton, zeewier en komkommer. Helen kreeg deze ronde een hele spitskool opgediend…. Maar toen de punt van de spitskool werd verwijderd kwam een mooie rendang van kool met enoki tevoorschijn. Een ronde met spektakel dus!

Carabino garnaal met eendenlever, ponzu en yuzo - Restaurant Rijnzicht Mosselen, plankton en zeewier - Thomas Culinair Rendang van spitskool - Thomas Culinair

 

Hierna kreeg ik nog 2 rondes met vis voorgeschoteld. Het eerste gerecht bestond uit kort gegrilde rode mul, Hollandse garnaal, ananas, pinda en curry. Dit was een lekker iets pittig gerecht met verwarmende smaken. Helen kreeg een gerecht met geblakerde prei opgediend. Toen was het de beurt aan een gerecht met heilbot met daarin o.a. bloemkool en paddenstoelen met vinaigrette. Dit gerecht zag er weer als een schilderijtje uit en smaakte ook weer heerlijk! Helen kreeg een qua uiterlijk vergelijkbaar gerecht, maar toch net even anders. Over haar gerecht lag een gelei van Reypenaer, daaronder verschillende bereidingen van bloemkool met een friszure vinaigrette.

Rode mul Hollandse garnaal - Restaurant Rijnzicht  Gegrilde prei gerecht Heilbot met paddenstoelen en bloemkool

Hert en kooi eend

Om de smaak wat te neutraliseren kwam er wat brood met zelfgemaakte kruidenboter op tafel. Hierna kreeg ik een gerecht van onder biet verstopte hert, met daarbij,zuring, cacao miso en bessen. Een wat ‘zwaarder’ gerecht, maar heel mooi in balans qua smaken. Daarna kreeg ik eend geserveerd met o.a. aubergine, shiso, enoki, kumquat en een krokantje van het vel van eend. Voor Helen werd een gerecht opgediend met o.a. biet en wortel.

Hert biet enoki  Gerecht met kooi eend - Thomas Culinair  Vegetarisch gerecht met biet en wortel

 

En dan kwam het einde in zicht… Tijd om aan de desserts te gaan! Als eerste kregen we een bijzondere versie van Salade Caprese. Op het bord lag een grote witte bol, deze moet doorgetikt worden, zodat de rest van het gerecht zichtbaar werd. Daar kwam ijs van basilicum tevoorschijn met tomaat, mozzarella en pijnboompitten. Een apart, maar wel smakelijk gerecht. Met Caprese in je hoofd verwacht je dit niet haha. Het slotstuk van de avond bestond uit een gerecht van onder andere beenmerg, fudge, ontbijtkoek miso en chocolade. De gekozen sherry paste mooi bij de wat zwaardere en zoete tonen van dit gerecht.

Dessert Restaurant Rijnzicht Doornenburg  Dessert Restaurant Rijnzicht Doornenburg  Dessert Restaurant Rijnzicht Doornenburg

 

Wat hebben we een heerlijke avond gehad. Bij Restaurant Rijnzicht weten ze wel hoe ze de gasten verwennen met mooie en smakelijke gerechten met vooral veel frisse tonen. De gekozen wijnen pasten ook prima bij de gerechten. Ook voor Helen was het genieten. Soms zie je wel wat makkelijke keuzes en laten koks wat elementen van het oorspronkelijke gerecht weg, zodat het vegetarisch is. Hoe anders is dat bij Rijnzicht! Stuk voor stuk originele gerechten met soms vergelijkbare smaaktonen, of juist een compleet ander gerecht. Wat een toffe prijs was dit!

Over Restaurant Rijnzicht

Sinds 2018 is Restaurant Rijnzicht in Doornenburg in het bezit van een Michelinster en ze willen de gasten verrassen met goede gerechten en passende wijnarrangementen. De medewerkers zijn erg vriendelijk en beleefd, zonder dat het te strak is. Er hangt een ongedwongen sfeer en dat vind ik erg prettig. Het is leuk dat de koks zelf aan tafel komen bij het uitserveren van de verschillende gerechten en de nodige informatie geven over de gebruikte producten.

Meer informatie: www.rijnzicht.nl

 

Reserveren bij Rijnzicht

Meer foodtalk

Meer recensies en ander foodnieuws lezen? Bekijk dan al mijn foodtalk.

 

Dit artikel is op eigen initiatief tot stand gekomen en is geen betaalde samenwerking met Bookdinners en/of Rijnzicht.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge