Afgelopen maand vierden Helen en ik ons 13-jarig samenzijn. We hadden al een tijdje geleden besloten om dit bij Tante Blanche te vieren met een lekker diner. Het restaurant stond al langer op mijn lijstje om te bezoeken. Ik had al veel mooie foto’s op Social Media gezien en ook van familie hoorde ik enthousiaste verhalen. Tijd om dit zelf eens te testen!

 

Over Tante Blanche

Tante Blanche is een kleinschalig restaurant in Brummen dat eenvoudig, maar stijlvol is ingericht. Het is niet strak en stijf, zoals in vergelijkbare restaurants. Ook het personeel is vriendelijk en beleefd, zonder dat het allemaal te formeel is. Dat vind ik zelf wel prettig. De naam stamt af van de oudtante van de vader van chefkok Charles Ek. Deze bourgondische “tante Blanche” verwende de toen nog kleine Charles met lekkere gerechten. Dat is wat Charles ook met zijn gasten wil. Het restaurant is lekker bezig met een Bib Gourmand, vermelding in De Lekker en De Gault & Millau gids. Het personeel van Tante Blanche bestond vooral uit jonge mensen, stuk voor stuk erg aardig en goed op de hoogte van producten en bereidingen.

 

Voorgerecht Tante Blanche Brummen - Thomas Culinair Truffelrisotto Tante Blanche - Thomas Culinair

4-gangen verwenmenu

We hadden al een beetje research gedaan en kozen voor een 4-gangen verwenmenu met een wijnarrangement. Helen koos voor het 4-gangen groentemenu, zodat ze niet voor onaangename verrassingen kwam te staan. Helen is een beetje huiverig voor orgaanvlees, dus ging ze voor safe 🙂

De dame die onze wijnen inschonk, wist bij elke wijn een kort verhaal te vertellen over de oorsprong en waarom de betreffende wijn bij het gerecht gekozen was. Wij zijn geen echte wijnkenners, dus prima om wat korte informatie te krijgen. Ik moet helaas verstek laten gaan welke wijnen we bij de gerechten geserveerd kregen, maar ik wil ook niet teveel verklappen qua gerechten en wijnen.

Na een smakelijke amuse, leuk geserveerd in een bloempotje, kregen we een mandje brood met eigen gemaakte boter. Hier had ik al wat lovende verhalen over gelezen en ik dacht “dat zal vast overdreven zijn’… Toch waren de mooie woorden terecht, want dit brood wat heerlijk zacht met een super krokante korst. Een goede combinatie met de gezouten boter, heel verrassend.

Als voorgerecht kreeg ik een heerlijke tonijntartaar met o.a. wasabicrème en een krokantje van kaas voorgeschoteld. Helen genoot van een groene kruiden gazpacho met zoet-zure groente en een daslook crème. Dit  beloofde veel goeds! Beide waren verfijnde gerechtjes met mooie smaken. Tijd voor het tussengerecht. We kregen deze gang hetzelfde gerecht namelijk een fijne truffelrisotto. Er werd nog wat verse truffel aan tafel overheen geraspt, altijd leuk voor wat spektakel aan tafel!

Bavette met polenta en jus de veau Tante Blanche - Thomas Culinair Tiramisu ala Tante Blanche en sinaasappel sorbet - Thomas Culinair

Puntje van  kritiek was dat de truffelrisotto terug kwam in het hoofdgerecht van Helen, terwijl we deze ook al als tussengerecht hadden gehad. Niet erg, het was erg lekker, maar ik zou dat zelf toch niet snel doen. Het hoofdgerecht van Helen bestond verder uit onder andere een tarte tartin van witlof met blauwaderskaassaus en wat broccoli en boontjes. Ik denk dat ze bij Tante Blanche van mijn komst afwisten, want ik kreeg een flinke bavette voorgeschoteld. Daar scoren ze natuurlijk punten mee bij deze “voorzitter van de bavette fanclub”! De garing was ook perfect, lekker medium rare. De jus de veau en gefrituurde polenta maakten het helemaal af.

Foodblogger Thomas Jansen - Thomas CulinairTijd voor het dessert

En toen was het alweer tijd voor de laatste gang. Zoals je wellicht weet ben ik geen zoetekauw, dus ik koos voor een kaasplankje. Het kaasplankje bestond uit onder andere brie, oude kaas, blauwaderkaas. Daarbij kreeg ik een fijne port geserveerd die mooi samenging met de diverse smaken van kaas. Helen kreeg een dessertwijn met sinaasappeltonen bij een tiramisu à la “Tante Blanche” met een sinaasappelsorbet en vers fruit. Beide gerechten waren een heerlijke afsluiter, van een fijne, smakelijke en gezellige avond.

Wij betaalden 50 euro voor het normale 4-gangen verwenmenu en 44 euro voor het 4-gangen groentemenu. Voor de wijnen betaalden we 6 euro per glas. Natuurlijk is het niet goedkoop, maar ik vind de prijs-kwaliteit verhouding echt prima! Over het algemeen doe je dit soort etentjes ook niet wekelijks… tenminste… wij niet 🙂 Ik vind het in ieder geval een echte aanrader als je kan genieten van verfijnde gerechten, goede wijn-spijs combinaties en natuurlijk mooi opgemaakte bordjes. Een prima prijs-kwaliteit verhouding wat ons betreft.

Voor meer informatie over Tante Blanche kun je terecht op de website.

Tante Blanche
Arnhemsestraat 22
6971 AR Brummen
www.tanteblanche.nl

 

Ken jij Tante Blanche of heb ik je interesse gewekt? Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer foodtalk

Meer recensies en ander foodnieuws lezen? Bekijk dan al mijn foodtalk.

 

1 reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge