Vandaag voor het eerst Risotto gegeten, een schande natuurlijk, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Ik heb Risotto met varkenshaas gemaakt en hoewel ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal heb, smaakte het uitstekend! Ik weet wel zeker dat ik binnenkort weer een keer Risotto ga maken. Aangezien dit de eerste keer was dat ik risotto ging maken, heb ik het gerecht vrij eenvoudig gehouden. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden met/rondom Risotto!

Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen.

Risotto met varkenshaas

Ingrediënten Risotto met varkenshaas

  • 2 kleine varkenshaasjes (of 1 grote)
  • 150 gram Risottorijst
  • 10 gram boter
  • Een ui, gesnipperd
  • Een teen knoflook
  • Ongeveer een halve liter kippenbouillon
  • Een bakje (kastanje)champignons
  • 4 blaadjes salie
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voorbereiding

Zet een pan met hete kippenbouillon klaar, deze hoeft niet te blijven koken, maar moet wel warm blijven.

Bereidingswijze Risotto

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en voeg de boter toe in de pan. Laat de boter smelten en voeg dan een gesnipperd uitje toe en 1 teen geperste knoflook. Laat de ui glazig worden en voeg dan de Risottorijst toe. Roer goed door, zodat de boter goed om alle rijst heen zit. Schenk er dan een scheut kippenbouillon bij en roer door tot het vocht opgenomen is. Herhaal deze stap tot de Risottorijst gaar is, dit zal na zo’n 20 minuten zijn.

Ga ondertussen verder met de bereiding van de champignons. Als de Risotto rijst klaar is voeg je de champignons met salie toe en roer je het geheel nog even om.

Bereidingswijze champignons en salie

Veeg de kastanjechampignons even af met wat keukenpapier. Snijd elke kastanjechampignon in vieren. Snijd de blaadjes salie fijn. Zet een koekenpan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Voeg dan de champignons toe en bak de even goed gaar. Voeg hierna de salie toe en bak even mee.

Bereidingswijze varkenshaas

Haal een half uur voor de bereiding de varkenshaas uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep met wat keukenpapier de varkenshaas droog. Kruid de varkenshaas met peper en zout. Zet een pan op het vuur en voeg wat olijfolie en/of boter toe in de pan. Zet het vuur hoog en braad de varkenshaas rondom bruin. Zet het vuur lager en bak nog enkele minuten door (ik vind zelf de varkenshaas medium lekker). Haal de varkenshaas uit de pan en laat even rusten in aluminiumfolie.

Snijd de varkenshaas in mooie schuine plakken, wat ook wel trancheren wordt genoemd. (Bekijk hier eventueel nog meer kooktermen).

Opdienen Risotto met varkenshaas

Pak een bord met een diepe bodem. Schep de risotto mooi in het bord. Leg dan enkele plakken varkenshaas erop en leg ter garnering nog een topje van een basilicumtakje of wat peterselie op het geheel om het wat op te fleuren. Kruid naar wens nog even na met peper en zout. De risotto met varkenshaas is nu klaar om gegeten te worden, eet smakelijk!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge