Recept roadkill chicken van de BBQ - Thomas CulinairEen beetje een lugubere naam misschien, maar het dekt wel de lading 🙂 Met dit recept voor Roadkill chicken van de BBQ, ook wel “spatchcock chicken” genoemd, maak je een hele kip klaar. Door de kip plat te maken, is de bereiding een fluitje van een cent en is de garing mooi gelijkmatig en vrij snel. De kip krijgt op deze manier een heerlijk krokant korstje. Lekker met wat frieten of aardappelen met wat mayo

Wat is Roadkill chicken?

Als je een beetje de Engelse taal beheerst is het niet moeilijk te verklaren. Doordat de ruggenwervel uit de kip gesneden wordt, kun je hem plat leggen. Net alsof er een auto overheen gereden is dus… In het Nederlands wordt het ook wel gevlinderde kip genoemd, maar roadkill chicken klinkt wel stoer, toch?!

Ingrediënten Roadkill chicken van de BBQ

  • 1 hele kip
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el oregano
  • 1 à 2 tl chilipoeder (kies wat je lekker vindt qua pittigheid)
  • 1 el kerrie
  • 1 tl zout
  • 2 tl zwarte peper

Voorbereiding: vlinderen van je kip

Maak een goede rub van de kruiden door alles goed door elkaar te mengen.

Leg de kip op de borst en knip vervolgens met een wildschaar van onder langs de ruggengraat naar boven. Knip daarna ook langs de andere kant van de ruggengraat, zodat je deze eruit kunt halen. Ik heb het zo makkelijk mogelijk gehouden en heb het borstbeen laten zitten. Mocht je dit ook willen verwijderen, dan kun je op YouTube diverse filmpjes vinden. Door de kip nu op zijn rug te liggen kun je door er stevig op te drukken het borstbeen “breken”. Hierdoor kan de kip mooi plat gelegd worden.

Bestrooi de gevlinderde kip rondom met de rub en laat even intrekken. Bereid de barbecue alvast voor om de kip op indirecte hitte te garen op een temperatuur van circa 180 graden.

Bereiding op de BBQ

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de gevlinderde kip op het indirecte gedeelte van de barbecue. Steek een kernthermometer (met draad om de temperatuur te blijven volgen) in de borst van de kip en gaar de kip tot een temperatuur van 72-75 graden. Op deze temperatuur is de kipfilet nog lekker mals van smaak en niet droog. Als je geen digitale kernthermometer met draad hebt zul je het tussentijds handmatig even moeten meten.

Dat was het al, fluitje van een cent toch?! Eet smakelijk!

Tips voor het snijden van zo’n hele kip nodig? Kijk dan even naar dit fragment op YouTube,

Roadkill chicken van de BBQ recept - Thomas Culinair

Roadkill chicken op de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor roadkill of spatchcock chicken van de  BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ inspiratie?

Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.

Overzicht
recipe image
Naam
Roadkill chicken van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

1 reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge