Laatst was ik in Winterswijk en het leek me leuk om de plaatselijke brouwerij te bezoeken. Door vakanties waren er echter geen rondleidingen om bij aan te sluiten, maar toch werd ik uitgenodigd om langs te komen. Ik werd hartelijk ontvangen door Han en hij begon direct enthousiast te vertellen over Brouwerij Wentersch.

Ontstaan Brouwerij Wentersch

Brouwerij Wentersch is in 2016 opgericht door bierliefhebber en thuisbrouwer Michiel van der Vaart. Samen met investeerder Bart Looman en brouwer Onno Raspe werkte ze aan een plan voor een brouwerij in Winterswijk. Er werd bewust gekozen om met professionele apparatuur aan de slag te gaan, dit leverde in 2017 de eerste bieren op. Ook de locatie werd flink onder handen genomen. De oude garage werd volledig gestript en met hulp van een architect werd een mooi industrieel pand neer gezet. In het gebouw vind je een winkel waar de diverse Wentersch bieren en verwante producten gekocht kunnen worden. Ook werd een aparte proefruimte ingericht waar men na een rondleiding de ‘productconfrontatie’ aan kan gaan.

Brouwinstallaties ketels Wentersch   Bottelen Brouwerij Wentersch

Cadeauwinkel Winterswijk   Cadeauwinkel Winterswijk Brouwerij

 

De afname liep al snel op en dat zorgde ervoor dat uitbreiding van de capaciteit gewenst was. Via crowdfunding (met natte rente voor deelnemers) werd in 2018 de aanschaf van 3 nieuwe lagertanks van 3000 liter en een hopgun mogelijk gemaakt. Ondertussen zijn al diverse bieren uitgebracht die veelal in de regio te koop zijn (geweest). Ook staan de brouwers regelmatig op diverse bierfestivals met tapkramen of de eigen bier bakfiets.

Bierbakfiets Wentersch Bierbrouwerij Winterswijk   Proeflokaal Wentersch - Thomas Culinair

Bar Bierbrouwerij Wentersch   Proef Lokaal Brouwerij Wentersch

 

Binding met de regio

Bij Brouwerij Wentersch proberen ze de regio te betrekken in de brouwsels. Dat kan zijn in naam, maar zeker ook met de ingrediënten die gebruikt worden. Zo is de gagel van het Gagelbier afkomstig van zelf geplukte gagel uit het Korenburgerveen en de hop in de Achterhoek Pale Ale komt van Hopkwekerij Hogenelst in Zieuwent. Om diversiteit te kunnen bieden wordt er niet alleen lokale hop gebruikt, maar verschillende soorten uit diverse gebieden. Bij de Weizen “Piet” is Winterswijker Piet Mondriaan de inspiratiebron en bij Pomp 4 wordt de link naar een oude functie van de brouwerij gelegd.

Ik kreeg een mooi aantal Wentersch bieren mee naar huis om te onderwerpen aan een smaaktest. Niet echt vervelend natuurlijk 🙂

Lees ook de etiketten

Het gaat hier niet om een pakje Wereldgerechten waar je kunt zien wat voor ‘zooi’ er allemaal in zit. De etiketten bevatten leuke informatie over het bier, de bedenker of waar het vandaan komt. Een leuke extra als je een flesje voor je hebt staan en net weer even anders dan standaard.

Etiket Zuurproem - Wentersch Bierbrouwerij Winterswijk   Etiket Gerrit - Wentersch Bierbrouwerij Winterswijk

 

Maar hoe smaken ze dan?

Aan de tripel
Het eerste bier wat ik heb gedronken is de “aan de tripel”. Een frisse tripel met een fruitig accent. Drinkt lekker weg, maar met zijn 9% een behoorlijk promillage. Opgepast dus 🙂

Pomp 4 – Quadrupel

Het betere werk met maar liefst 10% alcohol. Een iets zoetige quadrupel met wat tonen van karamel. Dit bier is vernoemd naar de oude functie van het pand van Wentersch. Toch tank je hem niet even snel weg, lekker van genieten, een ideaal slaapmutsje 🙂

Aan de Tripel Wentersch - Thomas Culinair   Pomp 4 Wentersch - Thomas Culinair

 

Wentersch R.I.S.
Met zijn 9% weer een flinke jongen waar je even op je gemak van moet genieten. Een lekkere Russian Imperial Stout met veel donkere tonen van koffie en chocolade.

Gerrit – Porter

Een lekkere donkere porter van 5,7% met duidelijke koffiesmaak, afkomstig van de Winterwijkse koffiebranderij Hesselink.

Russian Imperial Stout - Thomas Culinair   Gerrit - Wentersch

Wentersch Special Edition 2 - Thomas Culinair    Wentersch Special Edition 3 Zuurproem - Thomas Culinair

Special Editions

Met enige regelmaat brengt Wentersch een “Special Edition” uit als eenmalig brouwsel. Ik mocht nummer 1 t/m 3 proberen, te beginnen met nr. 1 een Cascadian Dark Ale. Een lekkere hopbitterheid met een beetje geroosterde/gebrande hint, maar ook wat fris van smaak. De tweede is een Red Lager met flink wat koolzuur en fris van smaak. Een prima bier om in de zomer te drinken. De laatste is de “Zuurproem”, een Berliner Weisse met daarin pruimen verwerkt uit het Woold bij Winterswijk. Zurige bieren vind ik vaak niet zo lekker, je moet er echt van houden. De Zuurproem vond ik daarentegen niet heel zuur en daardoor voor mij lekker fris en goed door drinkbaar. Ook weer een goed bier om te drinken als het warm is.

Al met al hebben ze bij Brouwerij Wentersch een mooi stel bieren uitgebracht en kunnen ze trots zijn op de moderne brouwerij die er in korte tijd is neergezet. Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar de bieren Pomp 4 en Gerrit zijn mijn favoriet. De bieren zijn echt de moeite waard, dus mocht je ze tegenkomen, neem ze gerust mee!

Brouwerij Wentersch
Groenloseweg 75
7101 AD Winterswijk

Tel. 0543-769080
www.wentersch.nl

 

Ken jij de bieren van Brouwerij Wentersch?

Ik ben erg benieuwd of jij al wat bieren van Brouwerij Wentersch gehad hebt en hoe je ze vond smaken. Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

Voor meer biernieuws kun je mijn bierpagina bekijken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge