Afgelopen week maakte ik voor het eerst Saltimbocca op de BBQ. Een heerlijk en eenvoudig gerecht wat gemaakt wordt met enkele ingrediënten. Het is goed voor te bereiden door de Saltimbocca rolletjes van te voren te maken en in de koeling te leggen. Als je het dan gaat bereiden op de BBQ ligt het met een kwartiertje op je bordje.

Wat is Saltimbocca?

Zoals de naam doet vermoeden is Saltimbocca afkomstig uit Italië. Het betekent “spring in de mond”, oftewel een smaakexplosie als je het eet. Het wordt officieel gemaakt met kalfsvlees, maar er zijn diverse varianten tegenwoordig, bijvoorbeeld met kippendij of varkensfilet. Het vlees wordt na het aanbakken gesmoord in witte wijn. Zoals zo vaak in de Italiaanse keuken, worden er dus niet heel veel ingrediënten gebruikt, maar het is echt de moeite waard om te proberen. Ik heb er Saltimbocca rolletjes van gemaakt en natuurlijk op de BBQ klaargemaakt.

Swiep Swoep Swap

Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die maand een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik deed voor de 2e keer mee en kreeg “Esther’s Keuken” toegewezen als foodblogger om iets lekkers van te maken. Esther heeft verschillende lekkere recepten op haar blog staan en mijn oog viel op de “Saltimbocca met kip ála Esther“. Een gerecht wat nog niet op mijn foodblog staat en dan ook nog op de BBQ klaargemaakt. Daar kon ik wel wat mee om mijn eigen twist aan te geven.

Onderstaan recept is geschikt voor 2 personen.

Ingrediënten Saltimbocca van de BBQ

  • 2 ongepaneerde kalfsschnitzels
  • een bosje salie
  • parmaham
  • witte wijn
  • ongezouten roomboter
  • peper

Voorbereiding

Leg de schnitzels op een snijplank en bestrooi met verse peper. Verdeel er vervolgens in de lengte 3 tot 4 blaadjes salie over. Leg er vervolgens een paar plakken Parmaham overheen, zodat de hele schnitzel bedekt is. Druk alles een beetje aan en draai het dan om, zodat de ham aan de onderkant ligt. Rol het vlees dan op en zet het vast met 2 tot 3 cocktailprikkers. Op deze manier heb je de Parmaham aan de buitenkant zitten (of je begint met de Parmham en werkt dan andersom, net wat je leuk vindt:) )

Leg de Saltimbocca rolletjes in de koeling, totdat je het gaat bereiden.

Bereiding Saltimbocca van de BBQ

Zorg er voor dat je de BBQ voorbereid zodat je een direct gedeelte hebt en een indirect gedeelte. Grill de saltimbocca rolletjes boven de kolen rondom aan, zodat de Parmaham al mooi krokant is. Gaar het daarna nog een kleine 10 minuutjes door op indirecte hitte. Keer het tussendoor een keertje.

Als de Saltimbocca aan het garen is kun je een flinke klont boter smelten in een pannetje op de BBQ of in de keuken. Blus het af met de wijn en laat even koken. Zet het vuur uit en bind de saus dan een beetje door er koude klontjes boter door te kloppen.

Leg de Saltimbocca op een bord en schenk de saus erover heen. Eet smakelijk!

Recept Saltimbocca rolletje van de BBQ - Thomas Culinair

 

Saltimbocca van de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor een Saltimbocca rolletjes van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ recepten?

Op zoek naar meer recepten voor op de barbecue? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: overzicht BBQ recepten.

 

 

 

Overzicht
recipe image
Naam
Saltimbocca van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

6 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge