Ik ben een leuke samenwerking aangegaan met Irish Beef / Bord Bia, ter promotie van Iers rundvlees. De komende periode hoop ik je te inspireren met lekkere recepten. Daarnaast zal ik je meer vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees.

Iers rundvlees is uniek dankzij de extensieve wijze waarop het vee gehouden wordt. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Wij willen laten zien dat je met Iers rundvlees een verantwoorde maaltijd op tafel zet. Afwisseling is belangrijk en rundvlees heeft alles in huis om er wekelijks een speciaal moment van te maken. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak.

Iers rundvlees - Angus Iers rundvlees - Hereford

Waar is Irish Beef te koopIers rundvlees kwaliteitslogo

Iers rundvlees kun je onder andere kopen bij de supermarkt en bij vele slagers. Je herkent Iers rundvlees door op de verpakking te kijken: hierop staat de herkomst van het vlees vermeld, of aan het Ierse kwaliteitslogo.
Het Iers kwaliteitssysteem Quality Assurance is een vooruitstrevend kwaliteitsprogramma waar ruim 49.000 Ierse boerenbedrijven bij aangesloten zijn. Zij worden elke 18 maanden uitvoerig gecontroleerd op diervriendelijkheid, herkomst en voedselveiligheid. Maar ook op medicijngebruik, duurzaamheid, CO2-afdruk, watermanagement, biodiversiteit en veiligheid op de boerderij.

Met de ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitssystemen was de Ierse levensmiddelenorganisatie Bord Bia haar tijd vooruit. Zo was het Cattle Movement Monitoring Systeem (CMMS) het eerste systeem in Europa. Hiermee werden alle runderen centraal geregistreerd, zodat van ieder dier de herkomst was na te gaan.

Met het Quality Assurance Scheme (BQAS) ging Bord Bia in 2005 nog een stap verder. Er wordt sindsdien niet alleen gekeken naar traceerbaarheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn, maar ook naar duurzaamheid en de impact op het milieu. Alle normen worden regelmatig herzien en bijgewerkt. BQAS is, net als andere Ierse waarborgsystemen, geaccrediteerd op IS EN ISO 9001:2008 en de Europese norm EN 45011.

Meer informatie

Bekijk ook eens de website van Irish Beef: www.irishbeef.nl daar kun je nog veel meer informatie over Iers rundvlees vinden en bekijken waar producten te koop zijn.

 

Recepten met Iers rundvlees

Voor deze samenwerking maakte ik onderstaande recepten: