Dit is weer zo’n Low & Slow BBQ klassieker die al tijden op mijn lijstje stond: Short ribs van de BBQ, ook wel beef ribs genoemd. Omdat het best een groot stuk vlees is en niet heel goedkoop, vond ik het wat spannend om te maken. Maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Neem gewoon je tijd en zorg voor een goede temperatuurbeheersing van de barbecue, dan kan je weinig overkomen.. Ik vind de smaak van dit vlees echt zo geweldig, echt de moeite waard om te maken. Het is ook al zo gaaf om die grote botten zo uit het vlees te zien steken en je trekt ze zo schoon uit het vlees. WATERTANDEN!
Begin op tijd, want het kan best gebeuren dat het een uurtje later wordt dan gepland 🙂 Mocht je tijd over hebben dan kun je de gegaarde short ribs prima bewaren in folie of butcher paper. Sla er nog wat handoeken om en leg het in een koelbox. Zo blijft het vlees nog uren warm.
De bereiding van short ribs bestaat uit 3 stappen. Als eerste garen we de short ribs voor een paar uur op indirecte hitte. Daarna pakken we de beef ribs in, zodat het sneller uit de “zone” komt. Het vlees blijft namelijk bij zo’n 70 graden lang op deze temperatuur hangen. Misschien denk je dan dat er iets mis is, maar uiteindelijk zal de garing vanzelf verder gaan. Om dit proces te versnellen pakken we de short ribs dus in. Als laatste garen we de short ribs nog even als ze uit het folie zijn, om de korst nog even iets harder te laten worden.
Ingrediënten Short ribs van de BBQ
- short ribs (een bot per persoon is flink, het is machtig vlees)
- een uitgesproken BBQ rub
- olijfolie
- roomboter
Voorbereiding vlees
De voorbereiding kun je prima op de avond doen, voordat je het op de BBQ gaat bereiden. Geeft je weer wat minder tijdsdruk 🙂
Dep de short ribs droog met wat keukenpapier en snijd dan van de onderzijde een ruitpatroon in het vlies. Het vlies van de short ribs is niet goed te eten. Sommigen verwijderen het, maar dat kan nogal een prutswerkje zijn. Ik zag op internet dat veel mensen het vlies dan kruislings insnijden en dat heb ik dan ook gedaan. Wil je het liever verwijderen, schroom dan niet om het gevecht aan te gaan, mijn zegen heb je 🙂
Snijd aan de vleeszijde het overtollige vet weg. Op het vet blijft de BBQ rub namelijk niet zitten en dat is zonde. Leg het vlees nu afgedekt in de koeling als je het de volgende dag gaat garen (haal het dan wel een uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling). Of ga verder met de volgende stappen.
Breng een laagje olijfolie aan op het vlees en bestrooi de short ribs daarna royaal met jouw favoriete rub. Zo’n groot stuk vlees mag best een flinke laag rub krijgen. Vaak worden rubs gekozen waar koffie in gebruikt wordt, of gaan voor de “Texas Style Beef Ribs”, door alleen peper en zout te gebruiken. Ik gebruikte de Dirty Cow Beef BBQ Rub, van Angus&Oink, maar kies vooral wat je zelf aanspreekt.
Breng jouw barbecue op een temperatuur van 90-120 graden en zorg dat je indirect kunt garen. Ik gebruikte mijn Pellet BBQ en heb de beef ribs gegaard op 100 graden.
Beef ribs bereiden op de BBQ
Nou, daar gaat ie dan! Tijd om de short ribs met de botkant op het rooster te leggen. Voeg naar wens eventueel wat rookhout toe, bijvoorbeeld eiken of hickory.
Gaar het vlees vervolgens zo’n 3 tot 4 uur, totdat het een kerntemperatuur heeft van zo’n 65 graden. Ook moet de rub dan mooi vast aan het vlees zitten. Rond deze temperatuur komen de short ribs in de “zone” zoals eerder uitgelegd.
Haal de short ribs even van de barbecue en leg ze op 2 lagen aluminiumfolie, of nog beter butchers paper. Schep er een paar klontjes roomboter op en vouw het stevig dicht. Leg vervolgens de ribs weer terug op de barbecue en laat het rustig verder garen tot een kerntemperatuur van zo’n 95 graden.
Als de ribs er bijna zijn, check je met een sateprikker of pin van de kernthermometer of het vlees mooi mals is. Steek je het er zo doorheen, dan zijn ze klaar. Voel je toch nog wat weerstand, laat ze dan nog even garen. Bij mij waren ze heerlijk mals op 93 graden.
Haal de short ribs van de barbecue, maar het lastigste komt dan…. Laat ze ingepakt nog even rusten! Echt een half uur tot een uur, daar krijg je geen spijt van. Eventueel kun je er nog een handdoek omheen wikkelen, zodat het nog minder afkoelt.
Na het rusten kun je de short ribs zo snijden dat elke persoon een stuk bot met vlees heeft. Of je verwijderd nog de botten en snijd het vervolgens in plakken.
Tijd om ze dan eindelijk te proeven, geniet ervan! Ik at er lekker klassiek wat Cole Slaw bij met een gepofte aardappel.
Tips bij het bereiden van short ribs
- begin op tijd, liever de short ribs ingepakt laten rusten voor enkele uurtjes, dan dat je 6 stokbroden op gaat eten omdat het niet meer te doen is van de honger 🙂
- Meet de temperatuur op diverse punten. Als je in vet of tegen het bot aan zit, kan de temperatuur namelijk vertekenend zijn.
- Gebruik een rub met een uitgesproken smaak, met bijvoorbeeld koffie erin. Dit vlees kan wel wat hebben.
Meer recepten voor de Pellet BBQ?
De komende periode zal ik meer recepten toevoegen die gemaakt worden op de Pellet BBQ, bekijk het overzicht via: Pellet BBQ recepten of algemene BBQ recepten.
Beef ribs van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor short ribs van de Pellet BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!