In samenwerking met Hoppiness Speciaalbieren geef ik je inspiratie voor gerechten met een lekkere bier-spijs combinatie. Na de ceviche van kabeljauw en de hertenbiefstuk met pompoen is het tijd voor een volgend recept. Vandaag geef ik je het recept voor een simpel Apfelstrudel lepeltoetje. Feestelijk in een mooi glas geserveerd en je maakt het lekker snel! Het idee van dit lepeltoetje is dat je op deze manier bij elke hap een laagje Apfelstrudel proeft.
Iedereen zal Apfelstrudel wel kennen als het Oostenrijkse gerecht bestaande uit deeg, appel en rozijnen. Vaak geserveerd met een vanillesaus. Voor dit gerecht gaan we met dezelfde smaken aan de slag, maar we maken het ons wel lekker makkelijk! Het meeste werk zit in het maken van de “apfelstrudel vulling” en daarna is het een kwestie van laagjes maken in een mooi glas.
Wat drinken we erbij?
Bij dit bier spijs recept past de “Strudel Stout” van uit de Cellar Series van Põhjala perfect! Kan natuurlijk ook niet anders met zo’n naam. Het is een Imperial stout die met appel en Ceylon kaneel gebrouwen is. Vervolgens heeft het bier gerijpt op vaten van appel brandy en XO Cognac vaten. Een heerlijk verwarmend bier met een fijne zoetigheid. Dit bier mag best een beetje ‘warm’ gedronken worden op 12 tot 16 graden.
onderstaand recept is geschikt voor zo’n 4 lepeltoetjes
Ingrediënten Apfelstrudel lepeltoetje
- 2 appels
- handje gewelde rozijnen
- snuf kaneel
- 1 theelepel kardemom
- eetlepel honing
- klontje roomboter
- vanille yoghurt
- 6 roomboter krakelingen (of neem stiekem wat extra 🙂 )
- handje walnoten, geroosterd en grof gehakt
Apfelstrudel vulling maken
Zet een pan op het vuur en schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel vervolgens in blokjes. Bak de appelblokjes in een klontje roomboter en eetlepel honing tot ze zachter worden. Voeg daarna de gewelde rozijnen, kaneel en kardemom toe. Laat het appelmengsel wat afkoelen. Het is lekker om het lauwwarm te serveren.
Pak een mooi glas erbij en ‘kraak’ per glas 1 roomboter krakeling en leg dit op de bodem van het glas. Schenk er vervolgens een laag vanille yoghurt over. Hierna schep je wat van het apfelstrudel mengsel over de vanille yoghurt en strooi je wat gehakte walnoten in het glas. Als laatste steek je nog een halve krakeling in het gerecht en is het tijd om de “Strudel Stout” in te schenken.
Geniet ervan!
Over Hoppiness Speciaalbieren Zutphen
Bij speciaalbierwinkel Hoppiness houden ze wel van een goed glas bier! Deze liefhebberij willen ze dan ook niet alleen voor zichzelf houden, maar delen ze ook graag met de rest van het land. Het assortiment bestaat uit ruim 600 bieren uit binnen- en buitenland. Je kan er lokale bieren vinden (Zutphen en omstreken), bieren uit de rest van Nederland en natuurlijk bieren vanuit andere landen zoals Spanje, Portugal, Polen, Engeland, de Verenigde Staten en ga nog maar even zo door.
Een Stout op Bourbon barrels, een Tripel op Gin vaten of een Porter op een Rode Wijn vat? Kies uit tientallen vatgerijpte bieren. India Pale Ale, drink jij de klassieke, bittere variant of ga jij voor de Double, Triple of misschien zelfs wel de Quadrupel IPA? De populairste bierstijl van dit moment vind je bij Hoppiness! Naast al dat speciaalbier geweld kun je bij Hoppiness ook regelmatig terecht voor een bierproeverij en uit ervaring kan ik zeggen dat dat ook een aanrader is! Ga eens langs in de winkel of bezoek de website!
Meer bier spijs gerechten in deze serie:
- Herfst pompoensalade met geitenkaas – Mercator Tripel van Rimor
- Grapefruit carpaccio met burrata – BALI IPA van Prizm Brewing
- Ceviche van kabeljauw – Sion Enkel Blond
- hertenbiefstuk met pompoen – Mooie madam dubbel van Maalust
- Makkelijk apfelstrudel lepeltoetje – Strudel stout Pohjala
Wat is jouw favoriete bier spijs combinatie?
Laat het me weten in de comments of op Facebook of Instagram. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Meer recepten met bier?
Bekijk het overzicht via recepten met bier.