Afgelopen weekend aten we Sloppy Joe. Simpel (of oneerbiedig) gezegd een broodje gehakt met tomatensaus. Om het toch een beetje een twist te geven, maakten we een Sloppy Joe Griekse Stijl. Lekker met wat salade, coleslaw en als broodje gebruikten we pita. De coleslaw hadden we nog over en hebben dat paste er prima bij. Een broodje met gehakt en tomatensaus klinkt erg simpel. Dat is het ook, maar het is echt de moeite waard. Ik was verrast hoe het smaakte. Het is heerlijk comfort food voor een makkelijke maaltijd op de zondagmiddag bijvoorbeeld.
Wat is Sloppy Joe?
De naam is een beetje vreemd misschien, maar er zijn twee theorieën waar de naam vandaan komt. De eerste theorie is dat Sloppy Joe ontstaan zou zijn bij een kok genaamd Joe in Sioux City, Iowa. Joe serveerde daar in 1930 broodjes gehakt en om deze extra ‘sloppy’ te maken voegde hij tomatensaus aan het gehakt toe.
De tweede theorie is dat Sloppy Joe ontstaan is bij Cuba. Hier zou de eerste vermelding op papier verwijzen naar een bar met de naam “Sloppy Joe’s” in Key West. Zelfs Ernest Hemingway (een bekende Amerikaanse schrijver en journalist) komt in het verhaal voor. Hij zou vaak in Joe Garcia’s Rio Havana Club te vinden zijn. Deze club was niet altijd even netjes en opgeruimd, toen de eigenaar van de bar een naamsverandering overwoog zou Hemingway “Sloppy Joe’s” geopperd hebben.
Ingrediënten Sloppy Joe
- 4 pitabroodjes
- 500 gram rundergehakt
- 1 paprika
- 1 ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 blikje tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten
- cayenne
- Worcestershiresaus
- peper en zout
optionele extra’s
- coleslaw
- salade
- tomaat
- komkommer
- feta
Bereiding
Rul allereerst het gehakt in een droge pan en snijd ondertussen de ui fijn en de paprika in blokjes. Voeg daarna de ui samen met de knoflook en paprika toe aan de pan. Vervolgens doe je ook de tomatenpuree en gepelde tomaten in de pan. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met een flinke snuf cayenne, een scheut worcestershiresaus en peper en zout. Laat het mengsel vervolgens zo’n 20 minuten pruttelen, zodat het wat inkookt.
Als het mengsel op staat kun je een simpele salade maken door de tomaat en komkommer in blokjes te snijden en te mengen met wat gesneden sla. Strooi er wat feta over en zet klaar voor als je de broodjes gaat vullen.
Verwarm de pita broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze daarna open en leg ze neer. Schep als eerste wat van de salade in het broodje, gevolgd door een laag gehaktmengsel. Als laatste schep je er dan wat van de coleslaw over en dien de broodjes op.
Eet smakelijk!
Sloppy Joe Griekse stijl gemaakt?
Heb jij dit recept voor een Sloppy Joe Griekse stijl gemaakt? Laat het mij dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer comfort food?
Op zoek naar meer lekkere comfort food recepten? Bekijk dan het overzicht: Comfort Food recepten.
Oh, ik ben dol op Grieks eten. Dit is een hele leuke variant. Deze moet ik echt een keer gaan maken.
Leuk om te lezen, was ook echt lekker 🙂
Ziet er lekker uit! 🙂
Lianne onlangs geplaatst…Pecannoten vlinders