Dit maal stond de Princes Foods challenge in het teken van Picknick. Niet gelijk een thema waar de recepten je om de oren vliegen hier, maar wel uitdagend. Als ik denk aan picknicken, dan moeten de gerechten vooral makkelijk zijn en niet te zwaar voor in de zomer. Zo kun je van alles wat eten. Ik geef je hierbij een aantal snelle en makkelijke Picknick recepten.
Ik heb een lekkere Gazpacho gemaakt. Gazpacho is een Spaanse soep die koud gegeten wordt, dus ideaal voor een Picknick op een zomerse dag. Daarnaast doet een sandwich met een frisse tonijnsalade het ook goed. Ook maakte ik ansjovisboter, dat leerde ik kennen uit het boek “Een keuken voor de lage landen” van Joris Bijdendijk, voor de picknick maakte ik een wat simpelere versie. Neem een lekker stuk stokbrood mee en smeer daar je ansjovisboter op of dip er lekker mee in de Gazpacho.
Een frisse fruitsalade maakt het helemaal af. Neem ook wat water mee en doe er eens basilicum, citroen en aardbeien in. Gezond, makkelijk én lekker!
Gazpacho recept
- 4 rijpe tomaten
- halve komkommer
- 1 paprika
- half blikje tonijn
- halve ui
- rode wijnazijn
- water
- olijfolie
Ontvel allereerst de tomaten door de onderkant kruislings in te snijden en ze vervolgens 15 seconden in kokend water te leggen. Je zult zien dat het vel snel los laat. Haal de tomaten uit het water (bv. met een schuimspaan) en spoel ze af onder ijskoud water. Snijd de tomaten in grove stukken en doe het vervolgens in een maatbeker van de staafmixer of blender.
Schil de komkommer en snijd ongeveer 3/4 in stukken en voeg bij de tomaten. Houdt 1/3 van de komkommer achter voor de garnering. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika vervolgens in stukken. Voeg het daarna toe in de maatbeker.
Snijd de ui en knoflook in stukjes en voeg toe in de maatbeker. Schenk een scheutje rode wijnazijn en een flinke scheut olijfolie. Maal alles dan fijn tot een fijne soep. Is de soep iets te dik? Doe er dan nog wat water bij. Breng de Gazpacho naar wens op smaak met peper en zout en zet in de koeling om lekker koud te worden.
Laat de tonijn uitlekken en voeg wat stukjes tonijn toe aan de Gazpacho. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd het vervolgens in kleine blokjes. Strooi het als garnering over de Gazpacho
Sandwich met tonijnsalade
- 3 boterhammen
- half blikje tonijn
- 1/4 komkommer, in plakjes gesneden
- eetlepel halvanaise
- theelepel kappertjes
- peterselie
- citroensap
- ijsbergsla
- peper en zout
Laat de tonijn uitlekken en doe het vervolgens in een kommetje. Snijd de peterselie en kappertjes fijn en voeg het samen met de halvanaise toe aan de tonijn. Meng alles met een vork goed door elkaar, waarbij je de grotere stukken tonijn even kleiner prakt. Voeg daarna een scheutje citroensap toe en breng naar wens op smaak met peper en zout.
Pak een boterham en leg er een blaadje ijsbergsla op, gevolgd door een laag tonijnsalade en wat plakjes komkommer.. Leg er vervolgens weer een boterham bovenop en beleg ook deze met ijsbergsla, tonijnsalade en komkommer. Als laatste leg je de 3e boterham er bovenop en snijd je het brood schuin doormidden. Houd de sandwich bij elkaar met behulp van een prikker.
Simpele Fruitsalade
Voor de fruitsalade kun je natuurlijk zonder problemen variëren met andere soorten fruit, kies gewoon wat je lekker vindt en wat verkrijgbaar is!
- een hand aardbeien
- 2 (wilde) perziken
- halve watermeloen
- druiven
- munt
Was het fruit allereerst even goed onder stromend water. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze door de helft. Grote aardbeien kun je eventueel in vieren snijden. Schil de perziken en snijd ze in partjes. Verwijder daarna de schil en zaadjes van de watermeloen. Snijd de watermeloen vervolgens in blokjes. Pak een schaal en doe al het gesneden fruit, samen met de druiven in de kom. Snijd hierna een paar blaadjes munt fijn en strooi over het fruit. Schep alles even goed door elkaar.
Ansjovisboter recept
Net weer even anders dan kruidenboter en minstens net zo lekker: ansjovisboter! Heerlijk op een stukje stokbrood bij de picknick of serveer het eens bij je steak.
- 50 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 ansjovisfilets
- cayenne
- paar takjes bieslook
- plukje peterselie
- citroensap
- peper en zout
Snijd de bieslook in fijne ringetjes en de peterselie fijn en doe het vervolgens in een kommetje. Snijd daarna de ansjovisfilets fijn en voeg het samen met de boter toe in het kommetje. Schep dan alles goed door elkaar en voeg voor wat frisheid een scheutje citroensap toe. Voor wat pit voeg je een snuf cayenne peper toe. Breng naar wens op smaak met peper en zout.
Wat is jouw favoriet van deze Picknick recepten?
Wat lijkt jou het lekkerste van deze snelle en makkelijke Picknick recepten? Ik lees het graag in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Ik vind gaspacho zo heerlijk. Ik heb het alleen nooit met tonijn geproefd. Misschien eens een poging wagen 🙂
Ik vond het een geslaagde test hoor 😉