Spaans stoofpotje met patatas bravas en saladeVanavond hebben we genoten van een Spaans stoofpotje met een Spaanse salade en patatas bravas uit de oven. Onderstaande recepten zijn geschikt voor twee personen. Je kunt de gerechten natuurlijk ook apart als tapas serveren. De ingrediënten en bereidingswijze staan dan ook onder elkaar.

Ingrediënten Spaans stoofpotje

  • 400 gram sucadelappen
  • 100 gram chorizo
  • 2 paprika’s
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 ml rode wijn
  • olijfolie
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze Spaans stoofpotje

Snijd de sucadelappen (of riblappen) in blokjes ter grootte van een dobbelsteen en zet even apart. Snijd dan de paprika’s, ui, knoflook en chorizo in stukken. Haal de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn.

Verhit olie in een stoofpan en voeg het vlees toe. Bak de sucadelappen rondom bruin. Breng op smaak met peper en zout. Voeg daarna de paprika’s, ui, knoflook en chorizo toe. Bak het geheel voor zo’n 5 minuten en blus dan af met rode wijn. Voeg hierna de runderbouillon toe en het laurierblaadje.

Doe een deksel op de pan en laat het zo’n 2 uur stoven, totdat het vlees lekker mals is.

 

Ingrediënten Spaanse salade

  • 1 paprika
  • 1 sjalotje of rode ui
  • een klein bosje peterselie
  • half bakje cherrytomaatjes
  • 40 gram Serranoham (1 kleine verpakking)
  • 4 olijven
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels azijn
  • 4 theelepels olijfolie
  • Peper en zout

Zet een pan met kokend water op het vuur. Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaat en dompel hem zo’n 5 seconden in het kokende water. Koel snel terug in ijskoud water en haal het velletje eraf. Haal de tomaat dan over een rasp, zodat het een soort moes wordt. Doe de moes dan in een zeef en druk met een lepel het vocht erdoor, zodat de zaadjes achterblijven. Voeg dan een geperste teen knoflook toe, samen met de azijn en olijfolie. Roer goed door, zodat je een mooie dressing hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de paprika in blokjes, de olijven in plakjes, de cherrytomaatjes doormidden, snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Doe het vervolgens in een leuk  “tapasschaaltje” en giet de dressing eroverheen en schep goed om. Laat het even intrekken.

Snijd als laatste de Serranoham in dunne reepjes en leg het op de salade.

 

Ingrediënten patatas bravas

Patats Bravas zijn natuurlijk erg lekker als ze gefrituurd worden, maar het kan ook prima in de oven klaargemaakt worden en dat is een stuk gezonder!

  • 300 gram aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 theelepel sambalkruiden
  • Zout

 

Bereidingswijze patatas bravas uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Boen de aardappelen goed schoon, want ze worden niet geschild. Snijd de aardappelen vervolgens in de lengte doormidden en eventueel nog een keer door in de lengte, afhankelijk van hoe groot jouw aardappelen zijn. Kook de partjes dan enkele minuten in kokend water en giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Mix in een kom de olijfolie met paprikapoeder, sambalkruiden, geperste knoflook, de rozemarijn en een snuf zout. Voeg vervolgens de aardappelpartjes toe en roer goed door, zodat alle partjes wat van de kruiden bevatten.

Leg de partjes op de bakplaat en bak de patatas bravas zo’n half uur in de oven, tot ze mooi van kleur zijn. Serveer ze eventueel met wat aioli.

 

Meer tapas recepten?

Op zoek naar meer tapas recepten? Kijk dan eens naar mijn overzicht tapas en hapjes.

Dit Spaans stoofpotje gemaakt?

Heb je dit recept voor een Spaans stoofpotje met salade en patatas bravas gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

6 reacties

    • Gedroogde sambal. Je kunt eventueel ook normale sambal gebruiken. De ‘droge’ versie kun je wat makkelijker verdelen, zonder dat het een soort marinade wordt. Ik heb de aardappels liever wat droger gekruid.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge