Malse spareribs 3-2-1 methode BBQ - Thomas CulinairTijdens het Paasweekend maakte ik heerlijk malse spareribs via de 3-2-1 methode. Dit neemt best even tijd in beslag, maar het resultaat vergoed dat helemaal vind ik. Heerlijk malse smokey spareribs die helaas zo helemaal op zijn. Maar dat is een goed teken natuurlijk 🙂 Ik gebruikte twee verschillende rubs voor 3 spareribs. Voor de 2 grootste gebruikte ik de kruidenmix voor spareribs van Van Beekum Specerijen. Op de kleinere sparerib gebruikte ik een zelfgemaakte “Kansas City Rub”. Bij het aflakken maakte ik ook 2 varianten BBQ saus, waaronder eentje met een scheut Dubbel bier erin, lekker hoor! Kies vooral wat je lekker vindt!

Ik heb al diverse recepten met spareribs op mijn foodblog staan, daar komt dus vandaag weer een nieuwe manier bij 😉

 

Wat is de 3-2-1 methode voor spareribs?

Oorspronkelijk staat het voor de uren die nodig zijn om tot een lekker resultaat te komen. De spareribs worden 3 uur gerookt, dan 2 uur ingepakt gegaard en nog een uurtje zonder folie op de barbecue. Bij de laatste fase wordt vaak nog een BBQ saus gebruikt om te spareribs te lakken. Deze 3-2-1 methode is echter gebaseerd op de wat dikker bevleesde spareribs in Amerika. Hier gebruiken we over het algemeen wat dunnere spareribs, dus kun je het ook met minder tijd af. Dit een kwestie van proberen en inschatten van hoe dik jouw gekochte spareribs zijn. Je kunt het dus ook goed af met 2 uur roken, 1.5 uur in het aluminiumfolie en nog een goed half uur in de laatste fase. Ga je voor safe en heb je alle tijd, dan werkt 3-2-1 sowieso. Dan heb je echt malse, zachte ribs.

Ik vind het zelf prettig eten als het vlees goed van het bot afgaat, maar het moet nog wel een beetje een bite hebben. Daarom heb ik ze 3 uur gerookt en  1.5 uur in het folie gehad. In de laatste fase heb ik de spareribs maar een goed half uur op de BBQ gehad. Werkte prima!

Ingrediënten spareribs 3-2-1 methode van de BBQ

  • 3 spareribs
  • rub voor spareribs
  • honing
  • roomboter
  • bruine suiker
  • BBQ saus om af te lakken

Optioneel: Mijn gemaakte Kansas City Rub
Met deze hoeveelheid kun je ongeveer 3-4 ribs kruiden

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1-2 theelepels cayenne
  • flinke snuf zout
  • 1 eetlepel zwarte peper

Optioneel: mijn gemaakte BBQ saus (even de ui en knoflook fruiten, de rest erbij en een kwartiertje laten pruttelen)

  • 2 eetlepels ketchup
  • scheutje Dubbel bier (wat donker en een zoetige smaak)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel honing
  • scheut worcestershiresaus
  • halve ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • eventueel wat van de overgebleven rub
  • verse zwarte peper

Voorbereiding

Verwijder allereerst het vlies aan de onderkant van de spareribs. Dit kun je doen door voorzichtig een boterham mes onder het vlies te steken en het dan voorzichtig los te trekken. Bestrooi daarna royaal de spareribs met jouw gewenste rub.

Bereid jouw barbecue voor om op indirecte wijze op een temperatuur van zo’n 110-120 graden, bijvoorbeeld met de snake methode.

 

Spareribs bereiden op de 3-2-1 methode

Tijd om de spareribs op de BBQ te leggen. Gaar ze met de holle kant naar onder op indirecte hitte voor ongeveer 3 uur. Zorg ervoor dat je een stabiele temperatuur houdt.

Na 3 uur is het tijd om de spareribs in te pakken. Leg 2 flinke vellen aluminiumfolie op je werkbank en strooi hier wat suiker over. Leg wat klontjes boter op de suiker en voeg een scheutje honing toe. Vervolgens leg je 1 spareribs met de bolle kant naar beneden op het folie. Voeg dan ook weer wat suiker, boter en honing toe op de andere zijde. Doe hetzelfde met de andere spareribs. Eventueel kun je ze ook op elkaar stapelen, maar dat heb ik zelf niet gedaan.

Gaar de inpakte spareribs voor maximaal 2 uur op de indirecte kant van de barbecue. Zoals gezegd heb ik ze zo’n 1.5 uur in het folie gehad, dan hebben ze nog een beetje een bite. Haal de spareribs uit het folie en vang het vocht eventueel op en doe daarvan een scheutje in de barbecuesaus.

Zorg ervoor dat je BBQ saus klaar is om de laatste fase van de 3-2-1 methode in te gaan. Bestrijk de bolle kant van de spareribs met de BBQ saus en gaar ze met de bolle kant boven nog voor ongeveer een half uur op de barbecue. Tussendoor kun je de spareribs nog eens bestrijken met de BBQ saus.

Dat was het, nu ben jij deze bekende 3-2-1 methode voor spareribs ook meester!

Eet smakelijk!

BBQ Spareribs 321 methode - Thomas Culinair

 

Spareribs 3-2-1 methode op de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor malse spareribs via de 3-2-1 methode op de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer recepten met spareribs?

Op zoek naar meer gerechten met spareribs? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, waaronder ook recepten als je wat minder tijd hebt, zie: spareribs recepten.

 

Pin deze afbeelding

Overzicht
recipe image
Naam
3-2-1 methode voor spareribs van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge