Het is momenteel weer heerlijk weer, dus afgelopen weekend kon de barbecue weer aan. Zo kon ik weer een nieuw recept met spareribs maken, dit keer volledig op de barbecue bereid. Nadat de spareribs ingesmeerd zijn met een dry-rub en de smaken in het vlees hebben kunnen trekken, worden de spareribs daarna in bier gestoomd via indirecte hitte op de BBQ. Door het toevoegen van het bier branden de spareribs niet aan en blijft het vlees heerlijk mals. Op het laatst worden de spareribs met saus (of glaze) ingesmeerd en daarna nog even op directe hitte gegrild. Het eindresultaat zijn heerlijk malse spareribs met een sticky saus erop. Echt genieten!
Ingrediënten spareribs van de BBQ
- 3 spareribs
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- zout en zwarte peper
voor de saus (ook wel glaze genoemd)
- 4 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels mosterd
- flinke scheut worcestershiresaus
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepoeder
- citroensap
- zwarte peper en zout
Voorbereiding spareribs
Verwijder allereerst het vlies van de onderkant van de spareribs. Dit kun je doen door met een broodmes het vlies iets los te wrikken, totdat je het goed beet kunt pakken. Trek het vlies daarna van de sparerib.
Meng alle kruiden goed door elkaar in een kom en wrijf de spareribs daarna in met de kruiden. Strooi er daarna zout en flink wat zwarte peper over. Zet de spareribs dan een paar uur weg in de koeling om te marineren. Ook hier geldt weer, hoe langer, hoe beter.
Maak alvast de saus door alle ingrediënten even te verwarmen in een pannetje. Je kunt de saus naar wens wat bijstellen. Voeg gerust wat meer zoet of zuur toe als je daar van houdt. Nadat de spareribs zo’n uur op de barbecue hebben gelegen kun je de saus nog even opwarmen voordat je de spareribs ermee insmeert. Je kunt eventueel nog wat van het braadvocht met bier toevoegen aan de saus en het geheel even iets inkoken, voordat je het op de spareribs smeert.
Spareribs garen op de barbecue
Leg de gemarineerde spareribs in een aluminium bakje of in een braadslede. Schenk er daarna een flesje bier bij en dek het vervolgens goed af met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat er geen lucht kan ontsnappen, zodat de spareribs goed gestoomd worden.
Zet de bak met spareribs op de indirecte kant van de barbecue en gaar voor ongeveer 2 uur op zo’n 180 graden. Heb je een lagere temperatuur van rond de 150 graden? Ga dan gerust voor 2,5-3 uur garen. Verwijder na het stomen een stukje aluminiumfolie en kijk of de botten (het bot steekt dan een stukje uit het vlees) al los zitten. Is dit het geval, verwijder dan de rest van het folie en zorg ervoor dat de saus klaarstaat.
Grillen op directe hitte
Haal de spareribs van de BBQ en uit de braadslede. Bestrijk eerst de bovenkant van de spareribs met saus en leg ze met de bovenkant naar onder voor 10 minuten op directe hitte. Let er wel op dat je spareribs met saus niet verbranden! Een beetje een korstje is lekker, maar het kan soms hard gaan. Bestrijk de onderkant met saus en draai de spareribs daarna om. Bestrijk de bovenkant nogmaals met de saus en grill ze nog zo’n 10 tot 15 minuten. Bestrijk ze tussendoor nog eens met de saus.
Haal de malse spareribs van de barbecue en geniet! Lekker een koud biertje erbij.
Meer recepten met spareribs?
Op zoek naar meer gerechten met spareribs? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, waaronder ook recepten als je wat minder tijd hebt, zie: spareribs recepten.
Spareribs van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor malse spareribs van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
oh my, dit recept ga ik onthouden. Wij hebben een hele mooie BBQ op de camping staan, maar verder dan de standaard worstjes en steaks komen we vaak niet 🙂
Jeetje dat ziet er heerlijk uit! Brengt me op een idee voor de Paasdagen, het beloofd heerlijk weer te worden, tijd voor een BBQ!
Ja heerlijke combi, zon en bbq 🙂
Vandaag dit recept gemaakt op de kamado, 2 ipv 1 eetlepel honing gebruikt omdat mijn vrouw van zoet houdt. Na het garen in bier heb ik ze nog even 15min gerookt voordat ik met de glace aan de slag ging. Ze waren heerlijk! Je proefde alleen een klein zuurtje, of dit nou het citroensap was of the worchestersauce, 1 van beide ga ik volgende keer weglaten denk ik.
Tof om te lezen dat je dit recept gemaakt hebt Bas! Natuurlijk kun je zelf lekker finetunen naar eigen smaak, dat is ook wel het leuke van koken toch? 🙂 Ik zou dan het citroensap weglaten, dat is toch de meest ‘pure’ citroensmaak, de worcestershiresaus geeft ook andere smaken af namelijk.
Wat een goed recept! Ik kan niet wachten om de BBQ weer aan te kunnen steken
ja er komt goed weer aan, dus mooi ‘excuus’ om de barbecue weer aan te steken:)
Wat heerlijk! Hier maak ik mijn gezin heel heel blij mee! Alleen al de foto’s doen me trek krijgen.
OMG, het water loopt mij in de mond en ik ben niet zo’n fan van spareribs, dus dat zegt genoeg denk ik
kiki hasselton onlangs geplaatst…De CG methode: van pluishaar tot volle krullenbos!