Tapwand Stadsbrouwerij Cambrinus Zutphen - Thomas CulinairAfgelopen weekend ben ik samen met Helen spontaan een hapje gaan eten in Zutphen. De keus viel op Stadsbrouwerij Cambrinus. Ik ben daar al eens vaker geweest om te borrelen met vrienden en in het verleden al eens een high beer gedaan. Echt van de menukaart gegeten had ik nog niet, dus ik dacht laten we daar verandering in brengen 🙂

 

Stadsbrouwerij Cambrinus Zutphen

In het grandcafé van de Hanze-stadsbrouwerij “Stadsbrouwerij Cambrinus” worden in de eigen brouwinstallatie speciaalbieren gebrouwen. De vaste huisbieren zijn Liesje (blond), Broedertje (dubbel), Droge Nap (Tripel) en Magistraat (Barley wine). Daarnaast zijn er door het jaar heen diverse seizoensbieren te verkrijgen. Een leuke activiteit is de High Beer, waarbij je 4 glazen bier in etappes geserveerd krijgt met bijpassende gerechtjes. Ook kun je bij de Stadsbrouwerij terecht voor proeverijen en rondleidingen. Naast het drinken van de diverse speciaalbieren kun je bij Cambrinus terecht voor lunch, diner en diverse borrelbites.

Tapwanden

Sinds kort is het assortiment bieren uitgebreid door de installatie van twee tapwanden, waar in totaal 16 bieren door jezelf getapt kunnen worden. Daarnaast zijn er diverse bieren van de tap en op fles verkrijgbaar. Voor het gebruik van de tapwanden koop je een pas bij de bar waar je zelf kiest hoeveel je erop zet. Vervolgens kun je zelf aan de slag om jouw biertje te tappen. Dit zijn wisseltaps, waardoor het assortiment regelmatig aangepast kan worden. Deze maand is er een “Tap takeover” van Gulpener en kun je onder andere genieten van Rogge Vorst. Dit is een eenmalig brouwsel, ontwikkeld door Gulpener en de Stadsbrouwerij samen. Het is een 4 granen rogge bier (gerst, rogge, spelt en tarwe). Die moest ik zeker proberen vanavond! Verder staan deze maand o.a. Gulpener Dort, Oak Aged, Plato, IJsbock en Mestreechs aajt op de tap. Je kunt het tegoed van de pas trouwens volledig gebruiken, wel zo fijn. Er blijft geen minimaal tegoed achter, zoals bij sommige andere betaalsystemen.

Tijd om te eten!

Aangezien we niet alleen voor het bier kwamen, maar zeker ook van de kaart wilden eten zijn we de menukaart ingedoken. De menukaart is aardig uitgebreid en denk dat voor iedereen wel wat lekker te vinden is. Als voorgerechten kun je onder andere kiezen voor soep, salades, carpaccio, zalmtartaar en champignons. In diverse gerechten is bier verwerkt. Zo zit er blond bier in de mosterdsoep en zijn de champignons gebakken in bierbeslag.

Bij de hoofdgerechten kun je kiezen uit onder andere stoofpotjes, vleesgerechten zoals Ribeye, Kalfssukade en Parelhoen of je kies voor zalm met een kruidenkorst. Daarnaast zijn er nog enkele burgers en plates te verkrijgen. Ook bij diverse hoofdgerechten is bier gebruikt bij de bereiding. Zo is de parelhoen in blond bier gesmoord en krijg je biermayonaise bij sommige gerechten geserveerd.

Qua nagerechten is er geen heel uitgebreide kaart, maar dat is voor mij niet zo’n probleem, aangezien ik niet zo’n zoetekauw ben en ik de keus voor kaasplankjes altijd wat spannend vind haha.

Wat hebben we gegeten?

Als voorgerecht koos ik voor de mosterdsoep met mascarpone, bereid in blond bier. De soep werd leuk geserveerd in een bierpul en de smaak was goed. Lekker romig en hoog op smaak, een prima start dus! Daarbij dronk ik “Liesje”, het blond bier wat ook in het gerecht gebruikt is. Helen koos voor de uiensoep en ook die viel goed in de smaak. Een goed begin dus, op naar de hoofdgerechten! Ik heb een ribeye (grain-fed) met krokante ui en chimichurri besteld. De garing van de ribeye was prima, lekker medium rare en chimichurri is een lekkere toevoeging, zoals ik het zelf ook regelmatig eet bij vlees. Bij het gerecht werd frites en salade geserveerd, ruim voldoende om de honger te stillen. Ik dronk er Hopsinjoor van Gouden Carolus bij. Een lekker bittere IPA die goed bestand is tegen de kruidige smaken bij het hoofdgerecht.

Helen heeft de gamba salade als hoofdgerecht portie gekozen. Ik kies zelf niet zo snel voor een salade als hoofdgerecht, maar het zag er smakelijk uit. De gamba’s heb ik natuurlijk wel even geprobeerd en die waren erg smakelijk en goed gegaard.

Rogge Vorst – Collab Brew

Als dessert koos ik niet voor een gerecht, maar voor het bier “Rogge Vorst”, die zoals gezegd, nog op mijn verlanglijstje stond. Een prima bier om de avond mee af te sluiten! Qua smaak heeft het iets rokerigs en een soort broodsmaak (niet gek met graan). Ook proef je een klein zoetje en bittertje terug. Helen koos als zoetekauw voor de “Salted caramel icecream”. Na wat aandringen toch maar even geproefd en zelfs ik vond hem erg lekker. Zoals vaker gezegd, ben ik niet zo van de desserts, maar door de stukjes zoute karamel en combinatie met crumble, vond ik het toch erg lekker.

Mocht je eens gaan eten in Zutphen en op zoek zijn naar eens iets anders, dan is Stadsbrouwerij Cambrinus zeker een aanrader. Het personeel is vriendelijk, erg behulpzaam en heeft kennis van de bieren, al zag ik wel wat verschil in uitstraling en openheid van het personeel. Maar wellicht waren er wat nieuwe krachten aan het werk die nog een beetje verder ingewerkt moeten worden. Niet storend, maar wel opvallend.

Stadsbrouwerij Cambrinus

Houtmarkt 56B
7201 KM Zutphen
T: +31 575 54 66 88
E: info@stadsbrouwerij.nl
W: www.hanze-stadsbrouwerij.nl

 

(n.b. deze review is op eigen initiatief geschreven en is geen samenwerking met Cambrinus)

 

Ben jij al eens bij Stadsbrouwerij Cambrinus geweest?

Welke gerechten of bieren heb je dan gehad? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Volg ook mijn bieravonturen via Untappd: @tkjansen

1 reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge