Met de zonnige dagen van afgelopen tijd wilde ik een zomers receptje maken met een fijn stuk vlees. Dat werd deze Summer Steak met salsa. Bij steak met een beetje zomerse twist kom je al snel uit op kruidenmengsels zoals chimmichurri of een lekkere salsa. Ik ging dit keer voor een lekkere salsa en koos ervoor om bavette als vlees te gebruiken. Dat is een dun, wat langwerpig stuk vlees. Daardoor staat het leuk op een mooi bord of snijplank. Maar natuurlijk smaakt de salsa ook prima bij een malse entrecote, ribeye of ander soort steak.
Het ziet er toch kleurig uit op deze manier, lekker zomers wat mij betreft! Gewoon een lekker simpel, maar toch verrassend gerechtje om van te genieten. Dus laat die zon en het fijne weer maar snel terugkomen! Hoewel bavette zo al heerlijk is, heb voor dit gerecht een simpel kruidenmixje gemaakt met een Zuid-Amerikaanse twist, om het vlees een stukje extra smaak mee te geven.
Kies een goede pan
Als je een mooi stuk vlees zoals bavette of ander soort steak aan het bakken bent, wil je dat het lekker door de pan glijdt en niet snel aanbakt. Omdat je steaks in het begin op hoog op hogere temperatuur aanbakt, kan het bij een slechte pan misgaan. Soms smelt dan de teflonlaag en komen er schadelijke stoffen vrij. Ik had nog enkele oude pannen met een ’traditionele’ antiaanbaklaag en ben bezig om deze pannen te vervangen.
Er is natuurlijk het nodige te doen (geweest) over de schadelijke stoffen die voorkomen in antiaanbaklagen van pannen. PFAS (oftewel poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor meer dan 4000 verschillende stoffen. Deze stoffen worden chemisch gefabriceerd en komen van oorsprong niet uit de natuur. Dat wil je niet, dus tijd om een PFAS vrije pan uit te zoeken.
Ik koos de koekenpan uit de Premiere lijn van GreenPan, omdat ik de roestvrijstalen buitenkant mooi vind. Deze pan heeft een zogenoemde “Thermolon Infinity Pro” antiaanbaklaag en is versterkt met diamant, extreem duurzaam, krasbestendig en volledig PFAS-vrij. De pan is geschikt voor alle warmebronnen. Hoewel we nu nog op gas koken, zal dat in de toekomst wel anders zijn waarschijnlijk. Het is fijn dat ik dan niet een hele nieuwe pannenset moet gaan aanschaffen.
Inmiddels heb ik naast deze bavette al meerdere keren met de nieuwe GreenPan gekook. Zo bakte ik onder andere ook delicate vis als scholfilet. Met een dun paneerlaagje wil dat nog wel eens aan de bodem van de pan blijven plakken, maar met de nieuwe GreenPan was dat dus geen enkel probleem.
PFAS vrije pannen
Bij GreenPan kijkt men verder dan de buitenkant van pannen. Ze ontwikkelden 15 jaar geleden als eerste merk ter wereld een gezonde keramische antiaanbaklaag zonder PFAS. Dat wil zeggen géén schadelijke chemicaliën, dus geen troep. GreenPan was toen al een pionier en dat zijn ze vandaag de dag nog steeds. GreenPan blijft innoveren en streeft naar een wereld zonder PFAS. De perfecte pan is kwalitatief én handig in gebruik. Dankzij de slimme technologieën creëer je perfecte bakresultaten! En dat-ie er mooi uitziet, daar zorgt het Belgische designteam voor. Lees verder over GreenPan, PFAS-vrije pannen.
Tijd om met met het recept voor Summer steak aan de slag te gaan!
Ingrediënten Summer steak
- een mooie steak, bijvoorbeeld bavette
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- boter
- olijfolie
- peper en zout
voor de salsa
- 2 handjes snoeptomaatjes
- blikje mais
- halve paprika
- halve ui
- 1 a 2 eetlepels jalapeno plakjes (pas aan naar hoe spicy je het wilt)
- 1 rijpe avocado
- citroensap
- bosje peterselie
- peper en zout
Salsa voorbereiden
Snijd ongeveer de helft van de tomaatjes in plakjes en doe ze in een kommetje. De andere helft bakken we op het laatst even in de pan als het vlees aan het rusten is. Snipper de ui, hak de peterselie grof en snijd de jalapeno en paprika in blokjes. Laat de mais even uitlekken en doe daarna alles bij elkaar in de kom. Roer het geheel goed door elkaar en breng naar wens op smaak met peper, zout, een snuf komijn en een scheutje citroensap.
Snijd vlak voor het opdienen de avocado in blokjes en voeg toe aan de salsa. Het citroensap zorgt ervoor dat de avocado niet zo snel bruin wordt.
Bavette kruiden en bakken
Laat het vlees ongeveer een half uur van te voren op kamertemperatuur komen. Maak in een kommetje een mix van het paprikapoeder, knoflook, komijn en chilipoeder. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe. Roer de kruiden goed door elkaar en strooi het over het vlees.
Zet de koekenpan op het vuur en laat rustig heet worden. Zet het vuur hoog en bak het vlees in een scheut olijfolie en eventueel een klontje boter. Bij steaks voeg ik zelf altijd wel boter toe, omdat het vaak net even wat meer kleur aan het vlees geeft. Bak de bavette rondom bruin en zet daarna het vuur lager. Gaar de bavette verder naar de gewenste gaarheid. Zelf ga ik altijd voor medium rare, wat neerkomt op een kerntemperatuur van 52 graden. Een kernthermometer werkt echt het beste om precies de gaarheid te krijgen die je wenst. Natuurlijk kun je op gevoel bakken, dat doe ik zelf ook vaak genoeg, maar het blijft gokken. Omdat bavette een dun stuk vlees is heb je voor de bereiding echt maar een paar minuten voor nodig.
Haal de bavette uit de pan en laat even rusten onder een stukje folie. Dek het vlees niet strak af en laat een gedeelte open, anders gaart het vlees ‘stiekem’ nog enkele graden door.
Als het vlees ligt te rusten, leg je nog wat tomaatjes in de pan en bak je ze even lekker aan in het achtergebleven bakvocht. Als de schil van de tomaatjes begint te kleuren en te knappen, zijn ze klaar. Het zijn heerlijke smaakbommetjes die zo lekker ‘ploppen’ als je ze aan het eten bent.
Summer steak opdienen
Snijd het vlees in mooi dunne plakjes, wat we met een mooi woord “trancheren” noemen 🙂 Let er wel op dat je bij steaks het vlees “op de draad” snijd. De spiervezels van het vlees lopen in één richting, bijvoorbeeld horizontaal. Dan snijd je vervolgens het vlees tegendraads, dus verticaal door. Zo is het vlees net wat makkelijker te kauwen en daardoor malser. Vooral bij ‘werkvlees’ zoals bavette eet het echt een stuk fijner als je het op de genoemde manier snijdt.
Bestrooi het vlees naar wens nog even met een snuf peper en zout en leg het dan op een mooi bord of plank. Lepel er vervolgens de salsa over en vergeet de gebakken tomaatjes niet.
Ziet er toch heerlijk uit? Eet smakelijk!
dit artikel kwam tot stand via een samenwerking.
Meer recepten met bavette?
Dat kan hoor! Als voorzitter van de bavette fanclub, staan er best wat recepten op de website, bijvoorbeeld “Bavette spies van de BBQ” of de “Oosterse maaltijdsalade“. Bekijk ze allemaal in het overzicht met bavette recepten.
Heb je deze Summer Steak met bavette gemaakt?
Heb je dit Summer steak recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!