Sushitaart recept - Thomas CulinairDat ik een liefhebber van sushi ben zal misschien wel bekend zijn. Toch maak ik het niet vaak zelf, omdat het toch wel even wat tijd in beslag neemt. Dan is een Sushi of Poké bowl bijvoorbeeld net weer even wat makkelijker en sneller om te maken. Vandaag komt er nog een mooi alternatief bij namelijk sushitaart! Dat ziet er toch feestelijk uit?

Aangezien Helen niet zo van zalm houdt, heb ik de laatste toppings over 2 helften verdeeld. Het ene deel met zalm en het andere deel met gebakken garnalen. Natuurlijk kun je je lekker uitleven met alle toppings, net wat je lekker vindt! Ik kies meestal voor voor wakame (zeewiersalade) en in ieder geval iets van vis, zoals zalm. Om het af te maken gebruik ik Furikake en wasabimayonaise. Furikake is een Japans strooisel met o.a. bonitovlokken, gedroogd zeewier en sesamzaadjes. Dit geeft echt een extra smaak aan je gerechten. In plaats van Furikake kun je natuurlijk ook gewoon sesamzaadjes gebruiken.

Ik heb een springvorm gebruikt voor deze sushitaart. Je kunt ook enkele kookringen gebruiken en de ingrediënten verdelen, zodat je ze als voorgerechtje kunt serveren. Je kunt de sushitaart eerder op de dag maken en bewaren in de koeling. Ik zou dan bij het opdienen de wasabimayo en Furikake pas toevoegen.

Onderstaand recept is geschikt voor 2-3 personen

Ingrediënten sushitaart

  • 250 gram sushirijst
  • 5 eetlepels sushi azijn (of maak het zelf met rijstazijn, zout, suiker en citroensap)
  • 2-3 nori vellen
  • een halve komkommer
  • 2 avocado’s
  • een bakje wakame salade
  • 100 gram zalmblokjes
  • circa 10 grote garnalen
  • furikake (of sesamzaadjes)
  • 2 eetlepels edamame (sojaboontjes)
  • Wasabimayonaise (mix evt. zelf wasabipasta met mayo)

Voorbereiding sushitaart

De basis van de sushitaart is natuurlijk de sushirijst. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt eventueel een waaier o.i.d. gebruiken om de rijst sneller af te koelen. Als de sushi staat af te koelen kun je met een mandoline (of kaasschaaf) dunne plakjes van de komkommer snijden. Snijd daarna ook de avocado in plakjes.

Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Bestrooi de garnalen met wat peper en zout en bak ze vervolgens op hoog vuur gaar in een scheut (wok)olie. Zet ze apart voor later gebruik.

Is de sushirijst afgekoeld? Dan kun je beginnen met het bouwen van de sushitaart!

Opbouwen van de lagen

Bekleed een springvorm met een vel nori en schep er daarna de helft sushirijst op en druk het aan. Daarna leg je dakpansgewijs de plakjes komkommer op de sushirijst, gevolgd door een laag met plakjes van de avocado. Hierna leg je weer een op maat geknipt norivel op de avocado.

Strooi over de andere helft van de sushirijst wat furikake of sesamzaadjes en maak daarmee een volgende laag op de nori. Maak daarna een volgende laag met de wakame en dan kunnen de laatste toppings erop. Verdeel hiervoor de zalmblokjes en garnalen over de sushitaart, gevolgd door de sojaboontjes. Maak de sushitaart af door er wat wasabimayonaise over te spuiten en wat furikake over te strooien.

Snijd de sushitaart met een scherp mes aan. Het kan helpen om het mes na de snijbeweging schoon en nat te maken. Je kunt het bijvoorbeeld langs een vochtige doek halen.

Eet smakelijk!

Recept sushitaart - Thomas Culinair

 

Deze sushitaart gemaakt?

Heb jij dit recept voor sushitaart gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer Aziatische recepten?

Fan van de Aziatische keuken? Bekijk dan ook eens het overzicht van mijn Aziatische recepten.

Overzicht
recipe image
Naam
Sushitaart recept
Auteur
Datum
Totale tijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

6 reacties

  1. Een hoop werk en erg smakelijk. Maar om te eten verre van handig. Je kunt niet eenvoudig stukjes er uit snijden omdat je door die nori vellen heen moet snijden.
    Kortom, de tafel zat onder, veel lol gehad en het smaakte erg lekker.

    Voor herhaling vatbaar? Helaas

    • Hoi Loek, bedankt voor je reactie. Op zich fijn dat het in ieder geval smakelijk was! 🙂 Jammer dat het snijden niet zo goed ging, dat verpest het toch een beetje natuurlijk… Ik had hier zelf eigenlijk geen last van, maar dat kan natuurlijk aan diverse dingen liggen zoals de vellen, de rijst of het mes… Het kan helpen om het mes schoon en vochtig te maken na elke snijbeweging. Ik heb dat er nu even extra bijgezet, dus misschien help je hiermee meer mensen 🙂

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge