Een van de laatste warme dagen van de zomer heb ik benut voor een mooi nieuw project: een heerlijke tomahawk steak van de BBQ. De tomahawk steak is een ribeye met het bot er nog aan. Het staat natuurlijk wel leuk zo’n groot bot en het roept het oergevoel naar boven om “met je grote blote mannenklauwen te kluiven aan een dinobot” 🙂 Toch is het bot ook best praktisch, het maakt het draaien makkelijker tijdens de bereiding.
Van de webshop Spoelder kreeg ik twee mooie stukken vlees thuisgestuurd, het eerste recept deel ik dus vandaag met je. Bij Slagerij Spoelder kun je terecht voor een groot assortiment vlees. Je kunt kiezen voor rund, varken, kip en kalkoen, lam, wild en kalf. Naast zelf te speuren, kun je ook kiezen voor diverse samengestelde vleespakketten. Daarnaast kun je ook inspiratie op doen bij de verschillende recepten. Na je bestelling krijg je het de volgende dag mooi gekoeld verpakt in huis. Het vlees wordt niet ingevroren, maar wordt vers en gekoeld bij je afgeleverd. Het is niet voor niks dat klanten van Spoelder de webshop waarderen met een gemiddelde van 9,2. Voor meer informatie kun je kijken op www.spoelder.nl
Aan de slag!
Ik vond het wel spannend om voor het eerst zo’n groot stuk vlees te bereiden. Deze Tomahawk steak woog ruim 800 gram en je wilt na bereiding niet op een rubberen schoenzool zitten te kauwen! Op internet las ik diverse berichten over de bereidingswijze, uiteindelijk heb ik de tips van Michael van Grillfun aangehouden. Zo’n mooi stuk vlees moet je gewoon via de reverse sear methode klaarmaken.
Wat is reverse sear?
Door vlees volgens de “reverse sear” methode te bereiden, zorg je eerst voor de garing en daarna voor een mooie krokante donkere korst. Deze manier levert meer medium gegaard vlees op met een dunne korst. Deze techniek wordt toegepast bij dikkere steaks. Als je eerst het vlees dicht schroeit en daarna kort gaart op indirecte hitte, krijg je en wat dikkere korst en heb je netto minder medium vlees. Dunne steaks kun je prima op deze manier bereiden.
Klaar? Daar gaan we dan! Het is niet moeilijk, maar je hebt wel echt een kernthermometer nodig om de temperatuur goed te kunnen volgen.
Ingrediënten Tomahawk steak van de BBQ
- Een tomahawk steak
- grof zeezout
- zwarte peper
Voorbereiding
Haal het vlees 1,5 uur voor de tijd uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees na een uur droog en strooi vervolgens flink wat grof zeezout en verse zwarte peper op de Tomahawk steak. Het vlees heeft nog even de tijd de smaken op te nemen. Dit proef je later terug, de smaak wordt zo heerlijk, daar hoef je geen saus bij.
Steek de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een warmte van rond de 150 graden.
Bereiding Tomahawk steak van de BBQ
Leg de tomahawk steak op indirecte hitte op de BBQ. Steek vervolgens een kernthermometer in het vlees. Gaar het vlees tot ongeveer 30 graden en keer het dan voorzichtig om. Laat de tomahawk verder garen tot 48-50 graden. Zorg ervoor dat je alvast een starter met hete kolen klaar hebt staan.
Als de temperatuur op 48-50 graden is, haal je de tomahawk steak van de barbecue en laat je het vlees even rusten op een snijplank. Voeg de hete kolen toe aan de barbecue en laat even goed opwarmen. Het moet zo heet zijn dat je een hand niet meer dan een seconde boven het vuur kan houden. Gril vervolgens elke zijde van de tomahawk steak voor 1 tot 2 minuten, zodat je mooie grillstrepen krijgt. Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten. Je kunt het losjes bedekken met aluminiumfolie. Druk het niet helemaal aan, dan gaart het vlees namelijk nog even door.
Snijd na het rusten eerst het bot van het vlees om de tomahawk steak vervolgens in mooie plakken te snijden. Proef en geniet!
Het vlees is beschikbaar gesteld door slagerij Spoelder. Het recept is zelf bedacht.
Meer BBQ recepten?
Als je zoekt naar meer recepten voor de barbecue kun je hier eens kijken: overzicht recepten met bbq.
Tomahawk steak van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor Tomahawk steak van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Vandaag 10 november tomahawk met peper en zout op de primo bbq. Eerst indirect tot 49 graden. Daarna afgefakkeld. Super mals en lekker. Gaat zeker vaker mee geëxperimenteerd worden. Ook qua rubs. Dank voor je site/review
Lekker om zo klaar te maken he, fijn dat de bereiding in de smaak viel! 🙂
Vanmiddag begonnen met de 1,2 kilo tomahawk, na 2 uur chambreren op een plankje in de keuken heb ik hem ingerubt met grove zeezout. Half uurtje het vocht laten ontrekken en daarna met grove peper en smoked paprika poeder ingerubt. uurtje laten staan, barbie aangestoken met houtskool en bij 160 graden de Tomahawk erop gelegd.
Bij 27 graden interne temperatuur de steak gedraaid en bij 53 graden er vanaf, laten rusten voor 15 minuten en toen genieten.
HEERLIJK, het vlees was super mals en het vet had zo een lekker smaak. Volgende week weer.
Dat klinkt heerlijk Pat, leuk dat je het even deelt! 🙂
Vanmiddag nog gemaakt .. jammer dat er wat fijne nevel dwarrelde maar met een afdak stond ik toch droog .. goed vuur brand ook in de regen ..
Bij 26 gedraait – bij 40 effe rusten en de BBQ aangevuld met hete kolen .. 2×2 minuten grillen, nog wat rusten en snijden maar .. lekker rood, 1 cm korst bij dikkke thomahawk van 2 kilo .. Heerlijk met alleen peper en zout ..
Dat klinkt heerlijk Peter, het blijft een heerlijk stuk vlees wat echt maar weinig nodig heeft inderdaad 🙂
Afgelopen Zaterdag een prachtige Tomahawk van 1,2 kg gemaakt. Eerst laten liggen (indirekt) in de BBQ tot een centrum temp van 30 graden met een BBQ temp van 150 / 200 graden.
Vervolgens even rusten en naar centrum temp van 50 graden. Vervolgens rusten en de BBQ naar 450 graden voor het afwerken aan iedere zijde. 1 minuut om het perfecte rooster uiterlijk te verkrijgen.
Het opdienen was een feestje.
De smaak ? PERFECT ! en zeker voor herhaling vatbaar.
Gr Joost Bruijn
Tip ! Neem de tijd en zorg voor een bijpassend speciaal biertje.
Fijn stuk vlees he! En met een speciaalbier erbij wordt het nog beter! 🙂
Ik zou zeker niet op een rubber stuk vlees willen kauwen. Gelukkig ziet het er lekker uit. Jammer dat het geen weer meer is om te bbq’en.
De herft/winter BBQ wordt ook steeds populairder. Ook leuk hoor, lekker een vuurkorfje aan en wat jachtbitter of een lekker bokbiertje erbij 🙂
Heerlijk zo’n steak van de BBQ. Ik zou willen dat we het vanavond konden uitproberen, maar helaas lijkt de zomer nu echt over en regent het met bakken uit de hemel. Ik ga je recept bewaren tot het BBQ weer begonnen is
De passie voor het koken spat van het scherm af, leuk om te lezen! Zelf eet ik geen vlees meer, maar vind het wel leuk om vleesvervangers klaar te maken op de bbq ☺️????
Okeeeee ik heb deze blog doorgestuurd naar mijn man, die ongetwijfeld meteen gaat speuren naar de volgende zonnige dag om dit uit te proberen! Hij is gek op vlees – zeker zo een prachtige steak – en ik denk niet dat hij deze techniek al kende.
Leuk om te lezen Isa, maar de winter BBQ wordt ook steeds populairder dus gewoon lekker een mooi momentje kiezen 😉
Oh mijn man gaat dit geweldig vinden.
Hij is een echt steak en BBQ fan!
Hopelijk komen er nog wat nazomerse dagen om deze te maken!
En anders gewoon een keer een herfst/winter BBQ houden, ook erg gezellig 🙂
oke, het water loopt mij nu in de mond!! love it!!!
Ja een steak op de barbeque dat smaakt altijd wel 🙂
Nog nooit de reverse sear methode gebruikt eigenlijk. De steak ziet er geweldig lekker uit!