Laatst maakte ik Tataki van tonijn met zoetzure komkommer en wortel. Een lekker licht Aziatische gerechtje, wat prima als voorgerecht geserveerd kan worden. Dit Tonijn Tataki recept is zo makkelijk en snel te maken, dat het eigenlijk niet de naam recept mag hebben 🙂
Let er wel op dat je een verantwoord stukje tonijn koopt. Gebruik eventueel de viswijzer van van Good Fish.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
Ingrediënten Tonijn tataki
- 2 tonijnsteaks
- Sesamzaadjes (witte en zwarte)
- Sojasaus
- Olijfolie
- 2 a 3 wortelen
- een halve komkommer
Zoetzure wortel en komkommer
Maak een mengsel van een flinke scheut azijn met een scheut water. Schep er 2 theelepels suiker bij en roer goed door elkaar. Snijd vervolgens de komkommer en wortel in dunne balkjes en leg ze in het mengsel. Laat ze even ‘marineren’ en serveer het bij de Tonijn tataki. Nog makkelijker maken? Gebruik dan een mandoline en schaaf binnen een paar tellen flinterdunne plakjes van de komkommer en groente.
Bereidingswijze Tonijn Tataki
Zorg ervoor dat de tonijn iets op temperatuur gekomen is, door ze een half uur voor bereiding uit de koeling te halen. Zet ook alvast een pan op het vuur, zodat het goed heet kan worden.
Snijd de tonijn steaks in de lengte in een langwerpig stuk, grof gezegd “balk”. Natuurlijk gooi je de eventuele overblijvende stukjes niet weg, die bak je gewoon op dezelfde manier. Deze zijn misschien wat minder mooi om op te dienen, maar een goede reden om ze even voor te kunnen proeven 😉
Maak een mengsel van een eetlepel olijfolie en een scheut sojasaus. Kwast de tonijn in met het mengsel en wentel de tonijn vervolgens door de sesamzaadjes. Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn met de sesamzaadjes. Zet het vuur dan op middelhoog vuur en bak de tonijn rondom aan. De sesamzaadjes moeten wat gekleurd zijn. Let er wel op dat je de tonijn niet te lang bakt, het heeft echt maar heel iets nodig, 2 minuten is wel het maximale.
Laat de tonijn afkoelen en snijd er vervolgens mooie gelijke plakjes van. Leg wat van de zoetzure komkommer en wortel op een bord en leg de Tonijn Tataki er bovenop. Serveer eventueel met wat lente ui en sojasaus.
Enjoy!
Tonijn tataki gemaakt?
Heb je dit recept voor tataki van tonijn gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Aziatische recepten?
Op zoek naar meer Aziatische recepten? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site, zie het overzicht: Aziatische recepten.
Dat ziet er lekker uit! Ben gek op tonijn. Dit recept ga ik echt eens proberen.
Saskia onlangs geplaatst…Tips voor meer sfeer in de slaapkamer
Ja, tonijn blijft altijd zo heerlijk om te eten:)
oh heerlijk, ik houd ervan! klinkt ook niet zo moeilijk
Nee, het is zeker niet moeilijk en staat lekker snel op tafel 🙂
Oh maar dit ziet er echt heerlijk uit zeg! Die wil ik echt een keer gaan proberen.
Ja heerlijk en lekker simpel!