Recept Tortizza met toppingsAfgelopen week een snelle en eenvoudige pizza gemaakt met tortilla: de Tortizza! Een tortizza is een soort pizza waarbij een tortilla als bodem wordt gebruikt. Het scheelt je dus behoorlijk tijd in het maken van een pizzabodem en het is een stuk minder machtig dan een gewone pizza. Qua toppings kun je je natuurlijk helemaal uitleven, net wat je lekker vind!

Ik heb een tomatensaus als basis gemaakt en daarmee drie varianten gemaakt. Alle toppings heb ik in bakjes klaargezet, zodat ik de tortizza’s snel kon samenstellen en zo de oven in kon schuiven. Om het helemaal af te maken strooi ik er bij het serveren graag wat rucola over. Let erop dat je niet teveel verschillende toppings gebruikt.

Hieronder drie simpele recepten voor een Tortizza. Heb jij nog leuke ideeën? Ik lees ze graag!

Ingrediënten tomatensaus

  • pakje tomatenpassata
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • snufje zout.

En voor de bodem

  • 1 pak tortilla’s

De basis: tomatensaus

Makkelijk en snel: Pers allereerst een teen knoflook boven een kommetje en voeg de overige ingrediënten toe. Roer goed door en deze simpele tomatensaus is klaar om gebruikt te worden.

Verwarm de oven op voor op 220 graden, zodat de Tortizza’s direct de oven in kunnen als de toppings zijn toegevoegd.

 

Tortizza toppings

  • gehalveerde cherry tomaatjes
  • paprika blokjes
  • plakjes champignons (even kort gebakken)
  • verse spinazie (even kort gebakken, laten slinken en uitknijpen)
  • mozzarella in plakken
  • geraspte kaas
  • gerookte zalm (blokjes of snippers)
  • mosselen
  • verse (Coburger) ham
  • gehakt (kort geruld met iets honing, knoflook en zout)
  • Rucola
  • pijnboompitten (geroosterd)
  • Feta kaas

Variant 1: Tortizza frutti di mare

Bestrijk de tortilla met een dun laagje tomatensaus. Leg er een aantal plakken mozzarella op en daarna wat spinazie. Verdeel vervolgens een handje mosselen en zalmblokjes over de saus. Strooi er tenslotte wat paprika over en bak de tortizza vervolgens zo’n 15 minuten in de oven. Strooi er naar wens rucola over bij het serveren

Tortizza Frutti di Mare

Tortizza Frutti di Mare

Variant 2: Tortizza Vulcano

Bestrijk allereerst de tortilla met een dun laagje tomatensaus. Leg er enkele plakken mozzarella en ham op. Leg vervolgens enkele halve cherry tomaatjes en plakjes champignons op de tortilla. Let erop dat je eerst de champignons even bakt, zodat het vocht eruit komt. Anders heb je kans dat de bodem zompig wordt. Strooi er dan nog wat geraspte kaas en paprika blokjes over en zet het daarna ongeveer een kwartiertje in de oven, tot het krokant is. Strooi er naar wens rucola over bij het serveren.

Tortizza recept

Tortizza Vulcano

Variant 3: Tortizza Helena

Voor deze variant weet ik geen bekende Italiaanse naam en aangezien vrouwlief deze heeft bedacht is de naam wel toepasselijk 🙂 Bestrijk de tortilla met een dun laagje tomatensaus en leg er daarna wat plakken mozzarella op. Strooi vervolgens wat (geruld) gehakt, een scheutje honing, een geperst teentje knoflook en een snufje zout over. Voeg daarna wat halve cherrytomaatjes, plakjes champignons, spinazie en paprika toe. Zet ook deze variant weer een kwartier in de oven tot het mooi krokant is. Strooi er ten slotte bij het serveren wat feta en pijnboompitjes overheen.

Tortizza Helena

Tortizza Helena

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je eigen versie te bedenken. Je kunt je heerlijk uitleven met allerlei varianten en natuurlijk de bekende pizza’s als inspiratie gebruiken.

Eet smakelijk of buon Appetito! 🙂

 

Meer recepten uit Italië?

Als je zoekt naar meer recepten uit de Italiaanse keuken kun je kijken naar het overzicht Italiaanse recepten.

Tortizza gemaakt?

Heb je dit recept voor tortizza met een van deze toppings gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Tortizza recept - drie varianten
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

16 reacties

  1. Ik ben echt dol op zelfgemaakte pizza’s. In en zomer leg ik ze dan op de barbecue en in de herfst en winter in de oven. Ook de pizarette is erg geliefd bij de familie. En de recepten die je deelt zien er ook erg goed uit. Zo’n luchtige pizza lijkt mij ook heerlijk als lunch!

  2. Aaawwwww vrouwlief heeft haar eigen tortizza! Lief hoor haha. Ik maak wel eens ‘pizza’ op pitabroodjes als ik even snel iets in elkaar wil ‘flansen’

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge