Afgelopen week een snelle en eenvoudige pizza gemaakt met tortilla: de Tortizza! Een tortizza is een soort pizza waarbij een tortilla als bodem wordt gebruikt. Het scheelt je dus behoorlijk tijd in het maken van een pizzabodem en het is een stuk minder machtig dan een gewone pizza. Qua toppings kun je je natuurlijk helemaal uitleven, net wat je lekker vind!
Ik heb een tomatensaus als basis gemaakt en daarmee drie varianten gemaakt. Alle toppings heb ik in bakjes klaargezet, zodat ik de tortizza’s snel kon samenstellen en zo de oven in kon schuiven. Om het helemaal af te maken strooi ik er bij het serveren graag wat rucola over. Let erop dat je niet teveel verschillende toppings gebruikt.
Hieronder drie simpele recepten voor een Tortizza. Heb jij nog leuke ideeën? Ik lees ze graag!
Ingrediënten tomatensaus
- pakje tomatenpassata
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- snufje zout.
En voor de bodem
- 1 pak tortilla’s
De basis: tomatensaus
Makkelijk en snel: Pers allereerst een teen knoflook boven een kommetje en voeg de overige ingrediënten toe. Roer goed door en deze simpele tomatensaus is klaar om gebruikt te worden.
Verwarm de oven op voor op 220 graden, zodat de Tortizza’s direct de oven in kunnen als de toppings zijn toegevoegd.
Tortizza toppings
- gehalveerde cherry tomaatjes
- paprika blokjes
- plakjes champignons (even kort gebakken)
- verse spinazie (even kort gebakken, laten slinken en uitknijpen)
- mozzarella in plakken
- geraspte kaas
- gerookte zalm (blokjes of snippers)
- mosselen
- verse (Coburger) ham
- gehakt (kort geruld met iets honing, knoflook en zout)
- Rucola
- pijnboompitten (geroosterd)
- Feta kaas
Variant 1: Tortizza frutti di mare
Bestrijk de tortilla met een dun laagje tomatensaus. Leg er een aantal plakken mozzarella op en daarna wat spinazie. Verdeel vervolgens een handje mosselen en zalmblokjes over de saus. Strooi er tenslotte wat paprika over en bak de tortizza vervolgens zo’n 15 minuten in de oven. Strooi er naar wens rucola over bij het serveren
Variant 2: Tortizza Vulcano
Bestrijk allereerst de tortilla met een dun laagje tomatensaus. Leg er enkele plakken mozzarella en ham op. Leg vervolgens enkele halve cherry tomaatjes en plakjes champignons op de tortilla. Let erop dat je eerst de champignons even bakt, zodat het vocht eruit komt. Anders heb je kans dat de bodem zompig wordt. Strooi er dan nog wat geraspte kaas en paprika blokjes over en zet het daarna ongeveer een kwartiertje in de oven, tot het krokant is. Strooi er naar wens rucola over bij het serveren.
Variant 3: Tortizza Helena
Voor deze variant weet ik geen bekende Italiaanse naam en aangezien vrouwlief deze heeft bedacht is de naam wel toepasselijk 🙂 Bestrijk de tortilla met een dun laagje tomatensaus en leg er daarna wat plakken mozzarella op. Strooi vervolgens wat (geruld) gehakt, een scheutje honing, een geperst teentje knoflook en een snufje zout over. Voeg daarna wat halve cherrytomaatjes, plakjes champignons, spinazie en paprika toe. Zet ook deze variant weer een kwartier in de oven tot het mooi krokant is. Strooi er ten slotte bij het serveren wat feta en pijnboompitjes overheen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je eigen versie te bedenken. Je kunt je heerlijk uitleven met allerlei varianten en natuurlijk de bekende pizza’s als inspiratie gebruiken.
Eet smakelijk of buon Appetito! 🙂
Meer recepten uit Italië?
Als je zoekt naar meer recepten uit de Italiaanse keuken kun je kijken naar het overzicht Italiaanse recepten.
Tortizza gemaakt?
Heb je dit recept voor tortizza met een van deze toppings gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Wat heerlijk! Hier in huis eten ze heel graag pizza en en liefste maak ik ze ook zelf. Ik zal jou varianten ook eens proberen
ja heerlijk om ze zelf te maken, je kunt er ook zo lekker mee variëren 🙂
Ik ben echt dol op zelfgemaakte pizza’s. In en zomer leg ik ze dan op de barbecue en in de herfst en winter in de oven. Ook de pizarette is erg geliefd bij de familie. En de recepten die je deelt zien er ook erg goed uit. Zo’n luchtige pizza lijkt mij ook heerlijk als lunch!
Oh, die ga ik echt eens maken. Kan je ook vrij gezond pizza eten lijkt me.
Aaawwwww vrouwlief heeft haar eigen tortizza! Lief hoor haha. Ik maak wel eens ‘pizza’ op pitabroodjes als ik even snel iets in elkaar wil ‘flansen’
haha goed he! 🙂 Ja, makkelijk en snel kan ook gewoon heerlijk zijn!
Mmm lekker, dat ziet er goed uit!
Oooh dat is lekker zeg! Klinkt heel goed.
ah klinkt heerlijk, wil nog steeds iets soortgelijks maken, maar ben er nog niet aan toegekomen.
Lekker hoor en wat een goed idee, ik sta straks weer pizza bodems te maken, maar dit is best makkelijk als ik eens weinig tijd heb.
Zeker een shortcut als je weinig tijd hebt, of net even makkelijk wilt doen 🙂
Toorrritizzaaaa! Mij lijkt iets met tomatensaus, knoflook en ananas wel lekker. Misschien ook iets met salami, jum! Die van jou zijn natuurlijk ook goed hoor ;p
klinkt ook goed, er zijn zoveel mogelijkheden! 🙂
Hmmm, lekker! En wat een slim idee om een tortilla als bodem te gebruiken.
Mooie foodblog, leuke en lekkere tips.
Bedankt voor je leuke reactie Jacques!