Lekker bij de borrel op een tapasplankje dit smakelijke Vitello Tonnato hapje. De rucola, kappertjes en gebakken tomaatjes erbij maken het af. Dit Vitello Tonnato recept is lekker eenvoudig en kun je natuurlijk ook als tapas of amuse serveren. Het is dus super makkelijk om te maken en ook nog eens goed voor te bereiden. De tonijnsaus en gebakken tomaatjes kun je namelijk prima van te voren maken, dan hoef je alleen nog maar de broodjes af te bakken en het gerecht samen te stellen. Dit is het eerste recept wat ik maakte in het kader van mijn Princes Ambassadeurschap. Ik maakte dit recept tegelijk met mini broodjes makreelburger en serveerde het op een borrelplank.
Wat is Vitello Tonnato
Vitello Tonnato is een bekend voorgerecht uit Italië. Vitello is kalfsvlees en Tonnato is tonijn, een combinatie van vis en vlees op je bord dus. Van de tonijn wordt een saus gemaakt, die je over de Vitello schept. Een heerlijke combinatie! Bij dit gerecht hoor je oorspronkelijk kalfsfricandeau te gebruiken. Dat is niet altijd even goed verkrijgbaar. Je kunt zelf fricandeau klaarmaken en hier plakken van snijden, of bij je slager vragen of hij een fricandeau voor je wilt snijden. Een budgetvriendelijke optie is om fricandeau van de versafdeling in de supermarkt te gebruiken, maar dat is meestal varkensfricandeau. Dat kan ook prima, maar is dus niet zoals het ooit bedoeld is.
Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 12-15 hapjes. Afhankelijk van de grootte van je stokbrood en het aantal plakken kalfsfricandeau.
Ingrediënten Vitello Tonnato Hapje
- 1 blikje tonijn (circa 150 gram)
- 12-15 plakjes kalfsfricandeau (grote plakken kun je doormidden snijden)
- een afgebakken stokbroodje
- een handje rucola
- een handje kleine tomaatjes
- 2 ansjovis filets
- 4 theelepels kappertjes (2 voor de saus, 2 ter garnering)
- 2 eetlepels halvanaise (of gewone mayonaise)
- scheutje citroensap
- peper en zout
Bereiding Vitello Tonnato hapje
Laat allereerst de tonijn uitlekken en doe het vervolgens in een kom of maatbeker. Voeg de ansjovis, 2 theelepels kappertjes, halvanaise en citroensap toe. Pureer het vervolgens met een staafmixer of keukenmachine tot een mooie gladde saus. Gebruik eventueel wat olijfolie om de saus wat dunner te maken. Breng naar wens op smaak met peper en zout.
Ontvel de tomaatjes door ze aan de bolle kant (dus niet waar het steeltje gezeten heeft) in te kruisen en 10 seconden te blancheren in kokend water. Haal ze eruit en koel ze snel af door af te spoelen met ijskoud water. Daarna kun je eenvoudig het velletje eraf halen. Bak de tomaatjes daarna even op hoog vuur aan, zodat ze wat bruin van kleur worden. Het worden dan lekkere smaakbommetjes, net even anders dan ze zo op je Vitello Tonnato hapje te leggen.
Snijd daarna het afgebakken stokbrood in mooie schuine plakken. Leg wat blaadjes rucola op het brood en leg er vervolgens speels een plakje kalfsfricandeau op. Schep daarna wat tonijnsaus over het vlees en leg er ter garnering enkele kappertjes en een gebakken tomaatje op.
Eet smakelijk!
Meer hapjes?
Op zoek naar meer recepten voor hapjes? Bekijk dan eens het overzicht: recepten voor hapjes en amuses.
Vitello Tonnato hapje gemaakt?
Heb jij dit recept voor een Vitello Tonnato hapje gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!