Een nieuw recept voor een lekkere snack die het goed zal doen op verjaardagen en borrels: vlammetjes uit de oven. Lekker krokante, pittige hapjes die je natuurlijk ook nog even lekker in de chilisaus kunt dippen. Een lekker fris biertje past er wel bij om het een beetje te blussen 🙂 Vaak worden vlammetjes in de frituur klaargemaakt, maar in de oven kan het ook prima en het is natuurlijk net wat minder ongezond.
Je kunt de ongebakken vlammetjes eventueel in de vriezer bewaren. Dan hoef je ze alleen nog even te bakken in de oven als je ze nodig hebt.
Swiep Swoep Swap
Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die maand een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik deed voor de 3e keer mee en kreeg “Shana’s foodblog” toegewezen als foodblogger om iets lekkers van te maken. Shana heeft net als ik een voorliefde voor allerlei vormen van sushi en ik heb me al vaak kunnen verlekkeren aan al haar fijne gerechten die ik op Instagram tegenkom. Natuurlijk staan er veel meer heerlijke recepten op haar site en ik besloot voor een lekkere partysnack te gaan en deel hierbij mijn twist aan Shana’s Vlammetjes recept. Ik heb de afgelopen tijd zelf al wat lopen experimenteren met hapjes van filodeeg uit de oven. Dit is een mooie gelegenheid om er ook eens een recept van te maken voor mijn foodblog.
Met onderstaande ingrediënten maak je zo’n 15 vlammetjes
Ingrediënten Vlammetjes uit de oven
- 200 gram gehakt
- 5 vellen filodeeg
- 1 gesnipperde ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- korianderpoeder (ketoembar)
- 2 theelepels sambal
- scheutje ketjap
- 1 ei (losgeklopt in een kommetje)
- zout
Bereidingswijze
Laat het filodeeg ontdooien en bewaar het onder een vochtige theedoek. Een vel filodeeg is in 3 delen gevouwen, ik heb voor elk vlammetje een deel gebruikt. Met 5 vellen maak je dus 15 vlammetjes. Gebruik je loempiavellen, dan kun je de vellen in vieren snijden en ze tot envelopjes vouwen. Natuurlijk kun je er ook nog voor kiezen om gewoon grote snacks te maken. Dan vul je gewoon een heel vel met het mengsel, waarna je het dichtvouwt.
Zet een koekenpan op het vuur en fruit hierin de gesnipperde ui in een scheutje olie tot het glazig is. Voeg vervolgens de geperste knoflook en het gehakt toe. Rul het gehakt en voeg daarna de ketjap, sambal (kies naar smaak) en korianderpoeder toe. Proef het mengsel en breng naar wens verder op smaak met wat extra sambal en een snufje zout. Tijd om met het deeg aan de slag te gaan!
Zoals gezegd heb ik de vouwranden van het filodeeg gesneden, zodat elk vel in 3 gelijke delen verdeeld werd. Schep een flinke eetlepel van het mengsel in het midden van het filodeeg. Verdeel een beetje zodat er een ‘worstje’ ontstaat ter grootte van een duim. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen en bestrijk het met eigeel. Vouw daarna de boven- en onderkant naar binnen, zodat het vlammetje goed afgesloten is. Bestrijk ook nu de bovenkant met eigeel.
Leg de gevulde vlammetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze zo’n 10 minuten op 220 graden in de oven. De vlammetjes uit de oven moeten krokant en lekker bruin van kleur zijn. Laat ze dus gerust nog wat langer bakken als ze nog wat aan de bleke kant zijn. Dit kan namelijk net even verschillen per oven.
Vlammetjes uit de oven gemaakt?
Heb je dit recept voor de partysnack vlammetjes uit de oven gemaakt? Laat het me dan weten in de reacties of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Partysnack en hapjes?
Op zoek naar meer lekkere hapjes voor tijdens de borrel of bijvoorbeeld verjaardag? Bekijk dan het overzicht hapjes recepten.
Ik heb deze nu gemaakt met filodeeg, maar vind het wel een gepruts…
Kan het ook met bladerdeeg denk je?
Hoi Mandy, leuk dat je het gemaakt heb. Klopt wel dat filodeeg soms een beetje gepruts is. Bladerdeeg kan zeker hoor, alleen is het qua smaak en structuur wel anders dan filodeeg natuurlijk.
Ze zijn heerlijk! Maar was nog een aardig tijdrovend klusje om ze te draaien… Zou je de vlammetjes dus ook eerder kunnen maken, zodat je ze later alleen nog in de oven hoeft te doen? Nog tips?
Leuk dat je ze gemaakt hebt! Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar volgens mij kun je ze al wel volledig bereiden en dan weer invriezen. Hoef je ze de volgende keer alleen nog even in de oven te doen als ze ontdooid zijn. Of je kunt ze een dag van te voren vullen en luchtdicht in een bakje bewaren (eventueel een papiertje tussen de lagen, zodat ze niet aan elkaar plakken). Dan schuif je ze de volgende dag pas in de oven. Nogmaals, zelf niet getest, maar het schijnt te werken 🙂
Top! Dan ga ik het testen en laat ik weten of het gelukt is 😉
Hoi! Deze sla ik zeker op! Is het verschil tussen filo deeg en loempia vellen dat filo deeg wel in de oven kan en loempia deeg niet? Of kan dat met loempia deeg ook? Want loempia deeg lijkt hier veel goedkoper te zijn haha. Kan loempia deeg ook in de oven?
Bedankt alvast! Ik ga het zeker maken.
Groeten,
Rob Hoiting
Ha Rob, bedankt voor je reactie! Leuk dat je ze wilt maken, volgens mij moet het met loempiavellen ook werken hoor. Ik weet niet of ze dan iets langer in de oven moeten, want ik heb het zelf niet getest.
Oehh! Dit ziet er heerlijk uit, dit wil ik wel eens proberen
Oh, dit recept sla ik even op want lijkt me ideaal voor een verjaardag of feestje met vrienden of gewoon een keer met zijn tweetjes op een zaterdagavond. Eens wat anders dan nootjes bv.
ja ideale snacks daar voor! 🙂
Vlammetjes doen me aan mijn studententijd denken. We eten zoveel van die dingen toen, wel al gemaakt, veel en veel minder lekker dan zelfgemaakt!
ja, vaak zijn zelfgemaakte toch even wat lekkerder
Ze zien er heerlijk uit! Lekker hartig. Ik krijg er meteen trek in!
ja, lekker snackie voor het weekend hoor 🙂
Heerlijk! Ik heb altijd en beetje moeite met filodeeg, maar misschien gewoon weer eens proberen, want het lijkt me heerlijk!
De eerste keer met filodeeg was wel even wennen hoor. Maar als je het wat vochtig houdt vind ik het prima om mee te werken 🙂
klinkt lekker en niet moeilijk en met de vulling kan je natuurlijk eindeloos varieeren
Je kunt er van alles indoen inderdaad. Ik heb dit soort snackies ook al eens met spinazie, feta en gehakt gemaakt. Heel anders natuurlijk, maar ook heerlijk!
Heerlijk zeg! Ik ben gek op vlammetjes maar wist niet dat je ze ook gewoon in de oven kon leggen
… ik frituur ze altijd haha
Ja, dacht ook dat het filodeeg misschien niet krokant zou worden hoor. Maar ze zijn gewoon heerlijk knapperig zo, dus wij missen de frituur niet 🙂
Yepp opgeslagen…. Hier ook geen frietpan maar wel gek op vlammetjes.. Thanks heb het recept opgeslagen