Een van de eerste gerechten die ik op mijn nieuwe “speeltje” maakte was deze warm gerookte zalm van de Pellet BBQ. Deze pellet barbecue heb ik nu een tijdje in bezit en bevalt erg goed. Hiermee geef ik mezelf wat meer gemak om bijvoorbeeld tijdens low & slow sessies wat stabieler in de temperaturen te blijven. Hiervoor hoef ik dan niet steeds met schuifjes in de weer, want je stelt de Pellet BBQ in op de gewenste temperatuur en het apparaat zorgt ervoor dat de pellets aangevoerd blijven worden. Ook qua ruimte op het rooster geeft het flink wat mogelijkheden. Natuurlijk blijft de kolen barbecue ook gewoon nog in gebruik, maar zo kan ik mooi switchen en per sessie kijken wat de fijnste keuze is.
Tijd om het over dit recept voor warm gerookte zalm van de Pellet BBQ te hebben! Voor dit gerecht maakte ik gebruik van een zalmlende. De eerste test was zeer geslaagd en ga ik absoluut vaker maken. Zo’n flink stuk zalm eet ik natuurlijk niet in mijn eentje op, maar de buren en familie waren tevreden testers 🙂 Het is een mooi gerecht om tijdens een feestje te maken en met meerdere van te genieten. Natuurlijk kun je ook gewoon kleinere stukken zalm gebruiken, let dan even op dat de verhouding tussen zout en suiker gelijk is.
Dit recept voor gerookte zalm is vrij eenvoudig om te maken en het restulaat is heerlijke sappige zalm! Voordat de zalm warm gerookt kan worden op de Pellet BBQ, wordt de vis droog gepekeld. Het pekelen zorgt ervoor dat het vochtgehalte minder zal zijn en de zalm steviger wordt.
Ingrediënten warm gerookte zalm van de Pellet BBQ
- 1 zalm lende (of kleinere stukken)
- 100 gram grof zeezout
- 150 gram bruine suiker
Voorbereiding en droog pekelen van de zalm
Dep de zalm allereerst droog met keukenpapier en controleer de zalm op graatjes. Door met je platte hand over de ‘vleeszijde’ te gaan zul je voelen of er nog graatjes in de zalm zitten. Deze kun je eruit trekken, eventueel met behulp van een pincet.
Meng het zout met de suiker in een kom en zet klaar voor gebruik. Leg dan één of meerdere vellen bakpapier op een grote snijplank of bakplaat. Bestrooi deze vervolgens met een deel van de pekel en leg de zalm vervolgens met de velkant in de pekel. Bestrooi daarna de ‘vleeskant’ royaal met de rest van de pekel. Laat de zalm hierna voor minimaal een uur in de pekel liggen.
Hierna spoel je alle pekel van de zalm af en dep je de zalm droog met keukenpapier. Laat de zalm daarna onafgedekt drogen in de koeling voor 1.5 tot 2 uur. Hierna is de zalm klaar om warm gerookt te worden op de Pellet BBQ.
Zalm warm roken op de Pellet BBQ
Stel je Pellet BBQ in op een temperatuur van zo’n 85-90 graden. Leg de zalm vervolgens met de huidkant naar onder op het rooster van de Pellet BBQ. Eventueel kun je er een stukje folie onder leggen, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Steek een kernthermometer in de vis en laat de Pellet BBQ zijn gang gaan. Als de vis een kerntemperatuur van 50-55 graden heeft, is de warm gerookte zalm klaar. Bij deze temperatuur is de zalm nog heerlijk sappig. Natuurlijk kun je hem iets verder garen als je dat lekkerder vindt, maar ga echt niet verder dan 60 graden. Dan wordt de zalm snel droog en dat is echt zonde van zo’n mooi stukje vis.
In mijn geval heeft de zalm een uur en een kwartier op de pellet BBQ gelegen, totdat de gewenste kerntemperatuur werd bereikt.
De zalm is zo al echt heerlijk, maar wil je iets variëren, dan kun je de zalm ook licht inwrijven met een mengsel van soja en sesamolie. Daarna strooi je er wat sesamzaadjes en lente-ui over… Of mocht je het in huis hebben… Furikake is ook een aanrader! Dit is een Japanse smaakmaker dat in veel varianten gebruikt wordt. Misschien ken je het strooisel wel van op de sushi. Meestal bestaat het uit een mix van o.a. nori, sesamzaad, bonito vlokken, wasabi en gedroogde groenten.
Meer recepten voor de Pellet BBQ?
De komende periode zal ik meer recepten toevoegen die gemaakt worden op de Pellet BBQ, bekijk het overzicht via: Pellet BBQ recepten.
Warm gerookte zalm gemaakt?
Heb je dit recept voor warm gerookte zalm van de Pellet BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Super recept! Ik ga deze zeker toevoegen aan mijn receptenbestand. Bedankt!
Wat leuk om te lezen! 🙂