Witte asperges met ham en eiVanavond hebben we genoten van een klassieker in Nederland: witte asperges! Lekker klassiek gegeten met ham en een gekookt eitje. Daarnaast heb ik er een aspergesaus van ham en ei bijgemaakt en nog wat krieltjes toegevoegd. Het is gemakkelijk te maken en onderstaand gerecht is geschikt voor twee personen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 porties asperges
  • 3 hard gekookte eieren
  • 5 plakjes ham
  • 3 stengels bieslook
  • twee eetlepels bloem
  • 25 gram boter
  • half bouillonblokje
  • half bekertje crème fraîche

 

Bereidingswijze witte asperges

Maak de witte asperges schoon met een dunschiller. Let erop dat je de asperges 2 maal schilt, anders loop je kans dat je na het koken nog draden tegenkomt tijdens het eten en dat wil je niet!

Zet een pan met kokend water op het vuur en kook de witte asperges 5 minuten. Zet het vuur dan uit, maar laat de asperges nog 10 minuten in het kookwater staan. Haal daarna de asperges uit het water en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek. Bewaar het kookvocht van de asperges en ga nu aan de slag met de aspergesaus van ham en ei.

Bereidingswijze aspergesaus van ham en ei

Voor het maken van de aspergesaus beginnen we met het smelten van 25 gram boter in een pannetje, voeg 2 eetlepels bloem toe. Roer door elkaar en voeg dan geleidelijk kookvocht van de witte asperges toe, zodat een mooie saus ontstaat. Verkruimel het bouillonblokje en voeg het samen met een half bekertje crème fraîche toe aan de saus en roer het door.

Snijd het gekookte ei, de ham en de bieslook fijn en voeg deze als laatste toe door de aspergesaus. Roer goed door elkaar en serveer het bij- of over je asperges.

Ik heb er nog wat krieltjes bij gegeten, maar dat is niet per se nodig als je een flinke portie asperges met aspergesaus hebt.

 

Aspergesoep

Net als eerder bij de groene asperges, heb ik ook deze keer de schillen en onderkanten van de asperges gebruikt om een soep van te maken. Het is zonde om het afval van de asperges zomaar weg te gooien. Mocht je een recept zoeken voor aspergesoep, kijk dan even naar mijn aspergesoep recept die ik een tijdje terug geplaatst heb.

Witte asperges met ham, ei en aspergesaus

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge