Vandaag een recept voor een complete maaltijd: Witte asperges met zalm van de BBQ. Lekker met krieltjes die je ook op de barbecue kunt bereiden. Bij de zalm en witte asperges past een lekkere Weizen of een blond bier, beide heerlijk bier voor warmere dagen. De lichte smaken passen goed bij zalm en asperge. Ik koos ervoor om de Grolsch Puur Weizen erbij te drinken zoals je kunt zien op de foto’s.
Onderstaand recept is geschikt voor 1 persoon. De hoeveelheid kun je eenvoudig aanpassen.
Ingrediënten witte asperges, zalmspies en krieltjes van de BBQ
- ongeveer 5 witte asperges
- Italiaanse kruiden (of maak zelf een mix met bv tijm, oregano, basilicum)
- olijfolie
voor de zalm
- een moot zalm
- eetlepel sojasaus
- eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- verse gember
- sambal
- citroensap
- peper en zout
voor de krieltjes
- een flinke hand krieltjes
- Italiaanse kruiden (of maak zelf een mix met bv tijm, oregano, basilicum)
- gerookt paprikapoeder
- olijfolie
- peper en zout
Voorbereidingen
Schil allereerst de asperges en snijd de harde onderkant eraf. Wentel ze vervolgens door wat olijfolie en strooi er wat Italiaanse kruiden over. Breng op smaak met peper en zout en zet klaar voor bereiding op de BBQ.
Was de krieltjes onder koud water en kook ze daarna voor in ongeveer 8 minuten. Laat ze even uitstomen en mix ondertussen twee eetlepels olijfolie met een teen geperste knoflook, gerookt paprikapoeder en peper en zout. Schenk het mengsel over de krieltjes en wentel het goed door elkaar. Laat het even intrekken. Schuif de krieltjes van gelijke grootte dan op spiezen en zet klaar voor bereiding op de BBQ.
Snijd de moot zalm in blokjes en maak daarna een marinade door sojasaus te mengen met olijfolie, knoflook, een theelepel vers geraspte gember een theelepel sambal, een scheutje citroensap en peper en zout. Schep de zalm dan voorzichtig door de marinade en laat even intrekken. Vlak voor bereiding op de BBQ haal je de zalm uit de marinade, laat je het een beetje uitlekken en rijg je de zalm vervolgens op een spies.
Asperges, krieltjes en zalm bereiden op de BBQ
Zorg dat de barbecue op temperatuur is, maar niet hoger dan 200 graden. Verdeel de kolen zo dat je een directe- en indirecte kant hebt. Leg de spiezen met krieltjes op de indirecte kan van de barbecue. Gril ze tot ze een knapperig velletje hebben. Doordat ze voorgekookt zijn, hebben ze niet zo heel lang nodig.
Leg de asperges op directe hitte en grill ze rondom gaar in ongeveer 10 minuten. De tijd is natuurlijk afhankelijk van de hitte en van de dikte van de asperges. Je kunt er eenvoudig eentje testen door een asperge even door te snijden en de gaarheid te controleren. Ze mogen best nog een bite hebben. Als de asperges klaar zijn leg je ze op een bord en is het tijd om daarna de te grillen. De asperges zijn erg heet en de zalm wordt maar kort op de BBQ bereid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je gegrilde asperges koud worden 😉
Leg de zalmspies op de directe hitte en grill binnen enkele minuten gaar. Draai de spies regelmatig, zodat de zalm rondom een gelijke garing krijgt.
Dat was het! Schenk een lekkere Weizen in en serveer bijvoorbeeld wat truffelmayonaise bij de krieltjes. Eet smakelijk!
Meer BBQ recepten?
Op zoek naar meer recepten voor de barbecue? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.
Witte asperges met zalm van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept witte asperges met zalm van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Zalm en asperges vind ik zo´n goede combi! Sowieso is alles van de barbecue lekkerder hihi
Mira onlangs geplaatst…Food | Cawston Press Zomerdrankjes
daar ben ik het natuurlijk he-le-maal mee eens haha 🙂
Die zalm! Zo lekker! Asperges zijn niet mijn favoriet, maar zalm daarentegen…
Lianne onlangs geplaatst…Kozakkentaart / Twentse kozak XXL
Heerlijk! Ik ben sowieso dol op asperges!
Leuke manier om asperges anders te eten!
Het water loopt mij in de mond van die zalmspies. Die ziet er erg lekker uit!
Ik had hem zelf nog niet vaker op deze manier gemaakt, maar het was zeker niet de laatste keer 🙂