Legendarische Belgische muzikanten: De muziekscene van België

Belgische muziek is een mix van Franse, Duitse en Nederlandse invloeden. De bekendste muzikanten van het land zijn Jacques Brel, Georges Brassens, Toots Thielemans en Raymond van het Groenewoud

De livemuziekscene in België is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid en elk jaar worden er nieuwe podia geopend. Er zijn vele stijlen van Belgische muziek die u kunt vinden op een willekeurig concert, waaronder jazz, rock 'n' roll, folk en klassiek.

Geschiedenis van de Belgische muziek

De geschiedenis van de Belgische muziek gaat terug tot de Middeleeuwen, toen handelsroutes muzikale invloeden uit andere landen meebrachten.

Het was echter pas in het begin van de 19e eeuw dat zich een eigen stijl begon af te tekenen met invloeden van opera en balletmuziek in Frankrijk en Italië en traditionele volksmuziek in Duitstalig Europa.

Verschillende soorten muziek in België

De Belgische muziek bestaat uit twee grote tradities: Vlaams- en Franstalig, hoewel er ook een kleine gemeenschap van Duitstaligen is in Oost-België (Namen, Wiltz). Het land heeft één internationaal bekende klassieke componist voortgebracht, Cesar Franck, en later was het de thuisbasis van grootheden als jazzmuzikant Django Reinhardt. De Belgische popmuziek kende een groot wereldwijd succes van 1960 tot 1980 met bands als The Singing Nun (Jeanine Deckers), Front 242 of K B O . Veel beroemde mixed media kunstenaars komen uit België - bijvoorbeeld surrealist Ren Magritte , striptekenaar Herge en filmmaker Man Ray . Meer recentelijk heeft Tom Barman bekendheid verworven zowel binnen België als daarbuiten.

Beroemde muzikanten uit België en hun bijdragen aan muziekgenres

De broers, Oliver en Philip Taberner zijn geboren in Brussel. Ze richten zich vooral op minimalistische muziek met elektrische gitaren of drums met een vleugje noise. Hun naam wordt vaak geassocieerd met het genre "noise rock". Samen vormen ze een band genaamd The Brothers Unconnected.

en treden zowel live op als maken studio-albums. Een van hun bekendste nummers is bekend onder de titel "I Can't Drive 55" van hun album In Praise Of More . Het werd in 1986 uitgebracht door I.R.S records en werd meteen een wereldwijde hit dankzij het aanstekelijke gitaarrifje en de teksten over het rijden in snelle auto's die perfect pasten in die periode na de jaren 80 waarin alles om snelheid draaide.

Belgische muziek is de moeite waard

Belgische muziek is de moeite waard om je in te verdiepen. Het is heel eclectisch en er verschijnen altijd nieuwe dingen op je radar die je nooit eerder hebt opgemerkt! Als je bijvoorbeeld van jazz houdt, kijk dan eens naar Stijn Meuris, een ongelooflijke saxofonist uit Antwerpen. Als je nog meer van eigentijdse muziek houdt, kijk dan eens naar The Subs uit Gent. Ze bestaan al sinds 1997 en hebben een te gekke punk-funk sound die me elke keer als ik het hoor zin geeft om te dansen! En ze doen het nog steeds goed, dus ga ze zeker live zien als je hier bent - het wordt een helluva goede nacht :)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge