Vandaag ben ik aan de slag geweest met een dessert waarin blauwe bessen de hoofdrol spelen. Ik maak niet echt vaak desserts, dus tijd om mezelf het één en ander bij te leren! De blauwe bessen waren in de aanbieding dus dat leek me een mooie reden om met dit “superfood” aan de slag te gaan. Ik heb yoghurt ijs met blauwe bessen, een blauwe bessen yoghurttaart en blauwe bessen coulis gemaakt. Alle componenten zijn gezond, dus je kunt je gerust uitleven 🙂
Ik heb de blauwebessen yoghurttaart in verschillende uitsteekrondjes met bakpapier eronder gemaakt. Natuurlijk kan het ook in een taartvorm, maar ik wilde taartjes van verschillende grootte maken en was er als “dessert-leek” niet zeker van of ik het later goed kon uitsteken als ik het in een grote taartvorm zou maken.
Componenten
- yoghurtijs met blauwe bessen
- blauwe bessen yoghurttaart
- blauwe bessen coulis
- hazelnootcrumble
Ingrediënten
Ik heb de ingrediënten van te voren niet allemaal afgewogen. Zo heb ik in het ijs bijvoorbeeld een handje blauwe bessen gedaan en een scheutje yoghurt. Met onderstaande hoeveelheden kom je echter wel uit om alle componenten te maken.
- 500 gram blauwe bessen
- 500 ml magere yoghurt
- honing
- 250 gram dadels zonder pit
- 80 gram havermout
- bloem
- 3 gelatineblaadjes
- citroensap
Bereidingswijze blauwe bessen yoghurtijs
Doe een flinke hand blauwe bessen in de keukenmachine en pureer het. Giet het dan door een zeef en meng het met een flinke scheut yoghurt. Proef het mengsel en voeg naar wens honing toe als je het wat zuur vind. Giet het in een platte schaal en zet voor (minimaal) enkele uren in de vriezer.
Bereidingswijze blauwe bessen yoghurttaart
De bodem van deze blauwe bessen yoghurttaart is eenvoudig te maken door de dadels, havermout en wat honing in een keukenmachine tot een soort deegbal te mengen. Bestrooi een bakplaat met wat bloem en rol het ‘deeg’ uit tot een plaat. Steek de bodem uit met licht ingevette uitsteekrondjes, eventueel verschillend van grootte om bij de opmaak een speels effect te krijgen. Laat de bodem in de uitsteekrondjes zitten en leeg ze op een schaal. Natuurlijk kun je de bodem ook gewoon in een springvorm maken.
Leg de gelatine blaadjes los van elkaar in een steelpannetje en voeg net zoveel water toe dat de gelatineblaadjes net onder staan. Zet het op een laag vuurtje en roer door tot de gelatine opgelost is. Let op dat het niet gaat koken! Laat het even iets afkoelen en maak ondertussen de keukenmachine schoon (als deze nog vies was van het maken van de taartbodem)
Doe 125 gram blauwe bessen met 225 ml yoghurt in de keukenmachine en pureer het. Voeg naar smaak een scheutje citroensap toe en eventueel wat honing. Giet het mengsel van gelatine erbij en roer het geheel goed door. Schenk het daarna in de uitsteekrondjes (of taartvormpjes) en zet het zo’n 3 uur in de koelkast, zodat het op kan stijven.
Bereidingswijze blauwe bessen coulis
Doe een grote hand blauwe bessen in een maatbeker en pureer het met een staafmixer. Voeg naar wens honing toe. Zeef het mengsel, zodat je een mooie saus hebt zonder al teveel schilletjes. Doe de coulis in een schenkflesje om het later mooi te kunnen gebruiken.
Bereidingswijze hazelnootcrumble
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een handje hazelnoten erop. Rooster het zo’n 5 minuten in de oven tot ze mooi bruin van kleur zijn. Hak ze daarna fijn met een mes, of gebruik een vijzel.
Opmaak
Ik ben zoals bij andere gerechten te zien is, wel fan van de uitsteekrondjes en dat is ook bij dit gerecht weer duidelijk merkbaar 😉 Leg twee in grootte verschillende blauwe bessen yoghurttaartjes op het bord. Steek het ijs uit, of gebruik een ijslepel en leg het ijs op het bord. Maak met de blauwe bessen coulis een leuk patroon, bijvoorbeeld druppels op het bord. Strooi wat hazelnootcrumble op de taart en/of het ijs en leg hier en daar nog wat blauwe bessen op het bord. Het is natuurlijk helemaal af met een klein muntblaadje erbij.
Eet smakelijk!