Een lekkere start van je dag als ontbijt, een fijne lunch of dessert. Dit recept voor zelfgemaakte granola met yoghurt en vers fruit kun je op verschillende momenten van de dag eten.
Granola maken is helemaal niet moeilijk. De basis bestaat uit havermout met daarbij wat noten en zaden. Eventueel kun je er nog wat gedroogd fruit bij doen. Ik heb dit recept gemaakt met de noten en zaden die ik in huis had. Je kunt er zelf lekker mee experimenteren. Je kunt ook prima hazelnoten, walnoten, pistachenoten, cashewnoten of andere noten gebruiken. Voor de zaden kun je bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of pijnboompitten gebruiken.
Voor het verse fruit kun je zelf natuurlijk ook vele lekkere varianten bedenken. In de zomer is er heerlijk veel vers fruit verkrijgbaar.
Dit ontbijt met zelfgemaakte granola en onder andere SunGold Kiwi maakte ik in het kader van mijn winactie Zespri Sungold Kiwi. Daarmee kun je een welnessbon van € 75 euro winnen.
Ingrediënten zelfgemaakte granola
voor de granola
- 150 gram havermout
- 75 gram geroosterde amandelen
- 50 gram macadamia noten
- 50 gram pompoenpitten
- een handje rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 3 eetlepels agavesiroop, honing of ahornsiroop
- 2 eetlepels (gesmolten) kokosolie
voor de rest
- yoghurt
- een handje granaatappel pitten
- 2 of 3 aardbeien
- 1 SunGold Kiwi
- Een halve banaan
- een klein handje frambozen
De hoeveelheden van de granola luisteren niet heel erg nauw, maar het is een goede richtlijn. Je kunt de zelfgemaakte granola nog ongeveer twee weken bewaren, mocht je er zolang mee doen 😉
Bereidingswijze Zelfgemaakte granola met yoghurt en vers fruit
Het enige wat een beetje tijd in beslag neemt is het maken van de granola. Maar als je een voorraadje maakt, kun je hier weer even mee vooruit.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe allereerst de havermout in een kom. Voeg daarna de noten toe. Je kunt ze eventueel eerst wat grof hakken. Voeg dan de pompoenpitten toe en schenk de honing en de gesmolten kokosolie erover. Schep alles goed door elkaar. Leg de inhoud dan verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de granola voor ongeveer 20 minuten en schep het tussentijds enkele keren om.
Haal de zelfgemaakte granola uit de oven en laat afkoelen. Voeg als laatst de rozijnen toe.
Als de granola staat af te koelen gaan we vervolgens aan de slag met het verse fruit.
Schil de kiwi, pel de banaan en snijd ze met de aardbei in plakjes. Haal vervolgens de pitten uit de granaatappel. Hoe je dit moet doen kun je eventueel op YouTube bekijken.
Opdienen
Schenk de gewenste hoeveelheid yoghurt in een kom. Strooi in het midden een handje granola. Leg er dan het verse fruit bovenop en strooi de pitten van de granaatappel erover. Als laatst strooi je nog wat extra granola over het gerecht.
Eet smakelijk!
Nooit aan gedacht om zelf Granola te maken
Linda Meester onlangs geplaatst…‘De Tijdrovers’ een avontuurlijk en gepersonaliseerd kinderboek (recensie)
Het ziet er lekker en gezond uit moet ik zeggen! Wel schrik ik een beetje terug voor de ingrediënten. Dat zijn er nog best veel.
nicole onlangs geplaatst…Industriële look: 8 manieren om hem in jouw huis te brengen!
Oh, ik vind het wel meevallen eigenlijk haha 🙂 Maar je kunt hem ook best eenvoudiger maken met alleen wat havermout en 1 soort noten met wat honing/kaneel en iets olie, maar persoonlijk vind ik wat variatie in de noten wel erg lekker.
Nice, en zelf maken is helemaal geen slecht idee en uiteindelijk veel goedkoper en gezonder. Ik heb het opgeslagen want het is een goed idee! Denk voor het delen!
Klinkt heerlijk. Ik ontbijt meestal met een crackertje, maar deze granola zou ik ook weleens willen proberen.
Ziet er heerlijk uit! Lekker instagram waardig!
Jolanda onlangs geplaatst…Urtekram Coconut Hand Cream & Roll-On Deo
Ziet er lekker uit! En gezond…
Klinkt goed, ik ben gek op geroosterde amandelen en macadamia noten!
Ik zie het steeds vaker dat mensen zelf granola maken. Langzaam maar zeker voel ik het aankomen: ik wil het ook eens gaan doen! Vaarwel boterhammen!
nicole onlangs geplaatst…Vintage poppenkwartet: Poppen op stap
Ik ben zo’n slechte ontbijter, maar het ziet er erg lekker uit!
Mylou onlangs geplaatst…Mijn nieuwe favoriete horloge
Hmmm ziet er heerlijk uit en is ook nog gezond. De perfecte combi voor mij!!
Chantal Janssen onlangs geplaatst…Wow! Check de briliante Geneo+ behandeling bij Beautysalon Jolique
Aaah dit klinkt heerlijk!! Even opgeslagen hoor, ga ik een keer maken voor ontbijt!