Zelf hamburgers maken is helemaal niet moeilijk, helemaal als je dit lekkere hamburger recept volgt, dan wil je niet anders meer! Als we hier zelfgemaakte hamburgers eten, dan gebruiken we altijd dit recept. Het recept is van Jamie Oliver en staat bekend als de “insanity burger” en is afkomstig uit zijn boek Comfort Food. Deze zelfgemaakte hamburger is niet heel gezond, maar af en toe mag je jezelf best verwennen toch!?
Je kunt de zelfgemaakte hamburgers natuurlijk op de barbecue maken, maar met dit weer maak ik ze gewoon in de pan. Als je zelf hamburgers maakt zijn er wel enkele tips die bijdragen aan een goed resultaat.
Tips voor zelf hamburgers maken
- Gebruik geen mager rundergehakt voor je hamburgers
- Druk je zelfgemaakte hamburgers niet teveel aan tijdens het kneden, dan blijven ze lekker mals
- Draai de zelfgemaakte hamburgers niet te vaak om
- Druk de hamburgers tijdens het bakken niet aan, dan lopen de sappen eruit.
- Laat de hamburgers na het bakken enkele minuten rusten
Ingrediënten zelfgemaakte hamburgers
- 800 gram rundergehakt (liever geen mager gehakt)
- 4 hamburger broodjes
- 1 rode ui
- 2 augurken
- 4 plakjes bacon (ronde, als je reepjes hebt gebruik je er 8)
- 4 plakjes cheddar
- Tabasco-chipotlesaus
- 4 theelepels Franse mosterd
- witte wijnazijn
- olijfolie
Voor de burgersaus
- half krop (ijsberg)sla
- 1 eetlepel ketchup
- 2 eetlepels halvanaise
- 1 theelepel tabasco-chipotlesaus
- 1 theelepel Worchestersaus
Bereidingswijze zelfgemaakte hamburgers
Verdeel het gehakt in vier gelijke delen, breng ze op smaak met wat peper en zout en maak er vervolgens met vochtige handen balletjes van. Druk ze ballen plat tot ze ongeveer 12 centimeter groot zijn. Je kunt natuurlijk ook een kookring gebruiken, dan zijn ze mooi gelijk van grootte. De burgers moeten iets groter dan het broodje zijn. Leg de burgers op een bordje en zet ze even in de koelkast.
Snijd de rode ui in dunne ringen en doe ze met een scheutje witte wijnazijn en wat zout in een kommetje. Schep even door en zet apart. Snijd de augurken in dunne plakjes en snijd de broodjes.
Burgersaus maken
Nu maken we de burgersaus door de (ijsberg)sla in dunne reepjes te snijden en in een kommetje te mixen met de halvanaise, ketchup, tabasco-chipotlesaus en Worchestersaus. Zet de burgersaus ook apart.
Hamburgers bakken
Zet een koekenpan op het vuur en bak de bacon uit tot het mooi krokant is, leg ze apart op wat keukenpapier. Zet ondertussen ook een andere koekenpan op het vuur om de hamburgers in te bakken.
Vet de hamburger licht in met wat olijfolie en kruid ze met peper en zout. Leg de burgers in de pan en bak ze 1 minuut op hoog vuur. Draai de hamburgers om en bestrijk met wat mosterd en de tabasco-chipotlesaus. Herhaal dit na 1 minuut voor de andere kant van de hamburger en leg dan een plakje cheddar op de hamburgers. Schenk een scheutje water in de pan en leg een deksel op de pan. Je kunt ook een hittebestendige kom gebruiken. Door het afdekken smelt de kaas mooi snel, dit zal maar een halve minuut duren.
Rooster de broodjes even kort in de oven tot ze wat krokant zijn.
Broodje hamburger samenstellen
Gebruik een kwart van de burgersaus en bestrijk hiermee de onderkant van de broodjes. Leg de hamburgers met cheddar op de broodjes en leg er dan enkele plakjes bacon op. Hierna leg je er wat van de ingelegde uien en een paar plakjes augurk bovenop. Smeer de bovenste helft van het broodje licht in met wat ketchup en druk het stevig op de onderste helft.
Eet smakelijk!
Meer Comfort food?
Op zoek naar nog meer lekkere comfort food gerechten? Bekijk dan regelmatig mijn overzicht via: overzicht comfort food recepten.
Deze zelfgemaakte hamburger geprobeerd?
Dit recept voor zelfgemaakte hamburgers gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Worcestersaus is echt de ideale smaakmaker voor burgers